BudgetTIPS

10 tips om goed te eten met een studentenbudget

Goed eten kan lastig zijn voor studenten. Drukke agenda’s en kleine budgetten maken het moeilijk om goed te eten. Hier vind je 10 tips om goed te eten met een beperkt budget!

1/ Pas op voor een lege maag

Iedereen weet dat het geen goed idee is om te gaan winkelen met een lege maag. Als je honger hebt, is het onmogelijk om suiker, zout en ander industrieel junkfood te weerstaan. Maak een goede maaltijd, drink een koffie en ga winkelen met een volle maag. Zo koop je alleen wat op je boodschappenlijstje staat en voorkom je dat je te dure producten koopt die je honger slechts een paar uur stillen. 

2/ Maak een boodschappenlijstje

Als je je voedselbudget wil beperken, is een boodschappenlijstje essentieel. Als je eenmaal in de supermarkt bent, moet je je aan je lijstje houden en kijk je naar de promoties. Het heeft echt wel geen zin om je te haasten naar de actie “koop 10 pakken waspoeder, krijg 1 gratis” als je geen ruimte hebt om het op te slaan. Aan de andere kant, als er een goede deal is op goedkope vuilniszakken of producten met een korte houdbaarheidsdatum, kan het wel interessant zijn. Om geld te besparen, moet je dus goed nadenken. Ook ingrediënten als pasta, olijfolie, azijn, zout, peper en ajuin moet altijd in je kast staan. Daarmee kan je allerlei snelle en gezonde recepten mee maken. 

3/ Ga naar de winkel als hij bijna sluit 

Als je net voor sluitingstijd naar de supermarkt gaat, kan je profiteren van zeer goede prijzen voor fruit, groenten en kaas. Veel winkels verkopen hun producten liever dan ze weg te gooien of mee te nemen. Je kan ook vragen of ze beschadigde groenten en fruit hebben. Veel winkeliers kunnen “lelijke” producten niet verkopen tegen hoge prijzen. Deze producten zijn perfect voor het maken van een heerlijke zelfgemaakte soep of een hartige taart. 

4/ Koken in plaats van opwarmen

Je hebt dit al minstens duizend keer gehoord: koken is veel goedkoper dan kant-en-klare maaltijden kopen. Elk product dat een industriële bewerking heeft ondergaan, is duurder dan een onbewerkt product. Dus hetzelfde geldt voor ontpitte olijven, amandelen in poedervorm, gepelde garnalen… Koken kan ook heel leuk zijn en je zal er zeker mee willen beginnen als je het verschil ziet in je maandelijks boodschappenbudget. Je kan geld besparen door naar de markt te gaan en rauwe producten te kopen. Ook wordt geschat dat iemand die thuis eet 20 tot 40% minder calorieën binnenkrijgt dan wanneer hij of zij buiten de deur eet. 

5/ Breng je lunch mee naar de les

Er is niets erger dan elke middag een slaatje te kopen in de stad en je budget op te blazen! Maak ‘s avonds je maaltijd in grotere hoeveelheden, zodat je de rest de volgende dag kan opeten. Als je niet graag twee keer achter elkaar hetzelfde eet, gebruik dan je diepvries! Taarten, quiches en cakes kunnen goed worden ingevroren. Je kan er ook een gewoonte van maken om op zondag te koken om door de week tijd te besparen. Je eet best ook zetmeelrijk voedsel in je maaltijden. Zo zit je vol en kan je de drang weerstaan om in de pauze een Kinder Bueno te kopen. 

6/ Koop in bulk 

Dingen in bulk kopen is vaak goedkoper dan het kopen van verpakte goederen. Pasta, rijst, noten en zelfs chocoladesoesjes zijn in bulk verkrijgbaar in je favoriete supermarkt of biologische winkel. Om te beginnen moet je wel investeren in 5 tot 10 glazen potten. Dat betaalt zichzelf snel terug door de besparingen die je op de bulkproducten zal maken. Het is gedaan met de zakken pasta die in 3 minuten klaar is en de individuele porties rijst met tomaat! Door in bulk te kopen, zorg je niet alleen voor een glimlach van de plaat, maar ook voor een glimlach van je portemonnee.

7/ Kijk naar de prijs per kilo

Ah, het volwassen leven! Om geld te besparen, moet je de gewoonte afleren om naar de eenheidsprijs van je producten te kijken. Een zak bloem of suiker is vaak goedkoper in een formaat van 1 kg. Dus, tenzij je geen kast hebt om iets in te bewaren, raden wij je ten zeerste aan om te kiezen voor gezinsmaten als het gaat om droge voeding. En als het voedsel makkelijk bederft, kan je je diepvries gebruiken. Zo bespaar je geld!

8/ Verminder je vleesconsumptie

Zoals we allemaal weten is vlees erg duur en heeft het een aanzienlijke impact op het milieu. Door je vleesconsumptie te verminderen, doe je iets voor de planeet en voor je bankrekening. Rood vlees is bijzonder duur en kalkoen is goedkoper dan kip. Door een aantal keuzes te maken over vlees, kan je een paar euro besparen om naar de bioscoop te gaan of een drankje te drinken op het terras met je beste vrienden. Denk hieraan voordat je twee dozen nuggets koopt in de supermarkt! 

9/ Maak een kleine moestuin

Om geld te besparen op groenten en fruit is er niets beter dan een kleine moestuin te maken thuis of op kot. Een terras of een klein stukje balkon is voldoende om een moestuin aan te leggen en kruiden, kerstomaten, uien en aardappelen te kweken. Dan kan je genieten van de lekkerste groenten en fruit die door jouw eigen handen zijn geproduceerd. 

10/ Drink water van de kraan

Frisdranken zijn erg zoet, duur en ongezond en plastic flessen vervuilen niet alleen de oceanen, maar kosten ook veel geld. Kraantjeswater daarentegen is gezond én goedkoop. Dus, de keuze is snel gemaakt! Ruil je pak water in voor een waterfles en vul hem voordat je naar de les gaat. En als het water thuis niet geweldig is, kan je investeren in een zak keramische kralen. Die zijn goedkoop en maken je leidingwater schoon. 

Volg ons op Instagram en TikTok! Word ook lid van onze Facebookgroep voor meer advies en tips.

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite