in ,

4 manieren om als student om te gaan met perfectionisme

@Pexels - Andrea Piacquadio

Individuele opdrachten, groepsprojecten… zelfs je examens. Je wilt alles zo goed mogelijk doen, zo goed dat het zelfs perfect moet zijn. Perfectionistisch zijn heeft soms zijn voordelen, maar het kan ook veel tijd en energie kosten. Daarom geeft Kotplanet je in dit artikel zo’n vier manieren om als student om te gaan met perfectionisme.

1/ Herken je perfectionistische gedachten

Omgaan met perfectionisme begint bij het herkennen van perfectionistische gedachten. Een voorbeeld is dat je het resultaat van je opdrachten mogelijks als ‘perfect’ of ‘compleet waardeloos’ ziet, maar het is niet altijd zo zwart-wit. Probeer zeker een realistischere kijk aan te nemen. Het kan een goed idee zijn om voor jezelf te noteren wanneer je zulke gedachten hebt, zodat je deze beter kan leren herkennen en begrijpen.

2/ Stel haalbare doelen voor jezelf

Wanneer je aan een opdracht, een project of de blokperiode begint, is het belangrijk om haalbare doelen te stellen voor jezelf. Focus daarbij op de vooruitgang die je wilt maken en niet zo zeer op het eindresultaat. Vergeet ook zeker niet om elk klein succes te vieren, ook al zijn ze niet perfect. Zo zal je ongetwijfeld al een eindje verder komen!

3/ Deel je opdrachten op

Soms kan het zijn dat je veel te doen hebt en dat kan best overweldigend zijn, zeker als perfectionistische student. Je streeft telkens naar perfectie, zelfs bij de kleinste opdracht. Dit kan veel tijd en energie kosten als je veel te doen hebt. Daarom is het goed om grotere opdrachten en hoofdstukken op te delen. Zo verlaag je de druk voor jezelf. Voor elk deel kan je jezelf ook een tijdslimiet opleggen, zodat je niet te veel tijd verliest.

4/ Sta jezelf toe om fouten te maken

Tot slot is het cruciaal om jezelf toe te staan om fouten te maken. Wees niet te hard voor jezelf wanneer je fouten maakt. Probeer deze fouten te beschouwen als momenten om te leren en te groeien. Wees je eigen beste vriend. Heb je iets goed gedaan? Beloon jezelf of geef jezelf een compliment. Heb je een fout gemaakt? Da’s oké! Oefening baart kunst, dus de volgende keer zal het ongetwijfeld al beter gaan.

Met deze vier tips hopen we jou op weg geholpen te hebben om beter om te gaan met perfectionisme. Je bent goed bezig, dus durf jezelf zeker een schouderklopje te geven! Laat ons via Instagram weten hoe jij omgaat met perfectionistische gedachten.

Op zoek naar meer tips voor studenten? Ontdek meer op onze website!

Written by Shane R.

What do you think?