in ,

4 manieren om als student om te gaan met slechte resultaten

@Pexels - Andrea Piacquadio

Het is zover, je hebt je examenresultaten gekregen, maar ze zijn toch niet zoals je had gehoopt… No worries wij zijn er voor jou. Dit zijn enkele tips om de moed niet te laten zakken! 

Heb je slechte resultaten gehad? Begin op tijd met studeren.

1/ Feliciteer jezelf

Zichzelf in de bloemen zetten voor de inspanning en voor de tijd dat je erin hebt gestoken is heel belangrijk. Dat helpt je om te relativeren en zorgt ervoor dat je jouw werk niet wegsmijt. Niet alle samenvattingen die je maakte waren slecht, je kan ze nog steeds gebruiken voor je herexamen  of je kan je vrienden die erop waren geslaagd inslaan voor wat feedback of hulp bij het studeren.

Weet je niet hoe relativiseren na het krijgen van je resultaten?

2/ Durf vragen waar het misliep

Sommige proberen hun buizen te negeren en komen zonder te weten waar het fout lag naar het herexamen, terwijl je misschien helemaal niet heel de theorie opnieuw moest aanleren, maar je gewoon de focus op 1 element moest leggen. Weten waar je fouten lagen is belangrijk, Alleen zo kan je  zien wat beter kon. Ga dus altijd naar de feedback momenten van je docenten, want alleen daar krijg je toegang tot de verbeterde versie van je examen en zal de docent je in gedetailleerde punten uitleggen waarom het niet is gegaan. Dit is zeker niet om je af te kraken.

3/ Sluit jezelf niet uit

Het is niet omdat je examens niet zo goed gingen dat je nu helemaal niks leuks meer mag doen. Niet ontspannen of leuke activiteiten plannen zal alleen maar voor meer frustraties en negativiteit. Dit is een negatieve manier om aan jouw herexamens te beginnen. Ga op vakantie met je vrienden, ga uit eten, doe allerlei leuke dingen. Alleen zo zal je weer helemaal klaar zijn om in je boeken te vliegen en heb je zeker geen excuses om niet te studeren 😉.

4/ Accepteer je buizen 

Alleen door het accepteren dat het deze keer niet is gelukt, zal je kunnen evolueren. Je kan teleurgesteld zijn dat het niet helemaal ging zoals je het had verwacht, maar dat kan gebeuren. Het leven gaat om vallen en opstaan. Motiveer jezelf door te zeggen dat het de volgende keer zal lukken, loop niet te stressen want dat zal je resultaat niet veranderen. Wees er gewoon van bewust dat het deze keer niet genoeg was, maar dat het geen ramp is. 2de keer goede keer 😀.

Ontdek al onze andere tips op onze Instagram pagina

Written by Myriam Bonga

What do you think?