StudiesTIPS

4 redenen om geen samenvatting van een vriend(in) te gebruiken

De blok komt eraan en je kijkt er compleet tegenop. Klassieker! Iedere student in het hoger onderwijs heeft dit al wel eens meegemaakt. Het is een belangrijke periode waar je voor staat en door moet. Maar bereid jij je voor met de samenvattingen van je vrienden? Kotplanet vertelt je aan de hand van vier redenen waarom je dit als student niet moet doen.

Stel je de blok steeds uit? Check dan zeker onze zes redenen waarom je tijdig moet beginnen studeren!

1/ Bepaalde delen zijn onjuist of onvolledig

Wanneer je niet je eigen samenvattingen maakt, heb je geen beeld over het gebruikte cursusmateriaal. De voorbereiding van jouw vriend(in) kan daarom deels onvolledig of onjuist zijn. Zo kan hij of zij een verouderd boek gebruikt hebben of een belangrijk deeltje gemist hebben doordat hij of zij niet aanwezig was tijdens het hoorcollege. Daarnaast heeft ook iedereen een eigen mening over wat wel of niet belangrijk kan zijn om op te nemen in de samenvatting, waardoor je vriend(in) mogelijks een essentieel detail vergeten is.

2/ Jouw vriend(in) heeft een andere leerstijl

Elke student heeft een eigen leerstijl. Zo kan jij misschien beter leren aan de hand van visuele hulpmiddelen, zoals een afbeelding of grafiek, terwijl jouw vriend(in) mogelijks beter studeert aan de hand van schema’s. Doordat je dus een andere studietechnieken toepast, kan de samenvatting van je vriend(in) misschien minder effectief zijn tijdens het studeren van je examen. Dit kan het blokken voor je examen iets onaangenamer maken.

3/ Je belemmert je eigen leerproces

Het maken van je eigen samenvatting is een essentieel onderdeel van je leerproces. Wanneer je aantekeningen maakt en zelf je voorbereiding schrijft, ben je actief bezig met het verwerken van de leerstof. Als je de samenvatting van een vriend(in) gebruikt, dan lees je enkel wat hij of zij heeft genoteerd en ben je de leerstof slechts passief aan het verwerken. Op deze manier loop je het risico dat je bepaalde delen misloopt, niet onthoudt of zelfs niet begrijpt. Ook al denk je dan de inhoud voldoende te kennen, toch loop je een groter risico op een lager eindcijfer.

4/ Je bent afhankelijk van je vriend(in)

De samenvatting van je vriend(in) gebruiken, kan er ten slotte voor zorgen dat je afhankelijk wordt van hem of haar. Je moet wachten tot hij of zij de voorbereiding doorstuurt, waardoor je best wat tijd verliest. Deze tijd zou je dan weer kunnen gebruiken om de leerstof te begrijpen en te onthouden. Wanneer je je afhankelijk voelt van iemand anders, kan dit er ook voor zorgen dat je minder zelfvertrouwen hebt en je vermogen om zelfstandig te leren daalt. Het is dus van belang om enige zelfdiscipline op te bouwen en zelf je samenvatting te schrijven.

Volg ons op Instagram voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite