BudgetTIPS

4 tips om als student een financiële buffer op te bouwen

Het leven wordt alsmaar duurder, ook voor studenten. Voor een simpel broodje met een drankje ben je tegenwoordig soms toch al wat euro’s kwijt. Daarnaast kan je ook nog eens geconfronteerd worden met onvoorziene kosten, wanneer je bijvoorbeeld een blessure oploopt of je telefoon het opeens begeeft. Daarom geeft Kotplanet vier tips om als student een financiële buffer op te bouwen.

Zit jij op kot? Op deze manieren kan jij duurzamer leven.

1/ Stel wekelijks een budget op

Een eerste manier om een financiële buffer op te bouwen, is door een wekelijks budget op te stellen. Door dit te doen, krijg je een grip op je uitgaven en kan je snel bijsturen waar nodig. Het zorgt er ook voor dat je wat geld opzij kan houden voor onverwachte kosten. Om je te helpen met je budget, kan je vaste kosten en inkomsten noteren en bepalen hoeveel je maximaal kan besteden aan andere zaken. Als je dit liever digitaal bijhoudt, kan je dit natuurlijk ook allemaal via een app bijhouden en berekenen. Ook kleinere uitgaven – zoals snacks en koffie – kunnen snel oplopen, dus hou die ook zeker in de gaten!

2/ Beperk onnodige uitgaven

Een koekje uit de automaat, een abonnement bij de zoveelste streamingdienst of andere impulsaankopen, ja… de kosten lopen snel op, terwijl het eigenlijk geen belangrijke kosten zijn. Er zijn heel wat manieren waarop je onnodige uitgaven kan beperken. Je kan onder meer je lunch, koffie en tussendoortjes zelf voorbereiden en meenemen, meer tweedehands kopen en abonnementen opzeggen die je weinig of niet meer gebruikt. Kleine besparingen kunnen samen een groot verschil maken, dus durf zeker kritisch te kijken naar waar je geld naartoe gaat.

3/ Ga op zoek naar extra inkomsten

Geld besparen door kosten te beperken, is een goede manier om meer geld over te houden voor een financiële buffer. Maar dat is natuurlijk niet het enige wat je kan doen. Je kan bijvoorbeeld ook op zoek gaan naar extra inkomsten. Dit kan je onder meer doen door extra uren te werken op je studentenjob, een tweede studentenjob – zoals bijles geven of content creëren – te zoeken of door wat spullen te verkopen. Als je wat meer gaat werken, hou er dan wel rekening mee of dit in je agenda past en dat je jezelf ook niet overwerkt. Geld is één ding, maar het mag niet ten koste gaan van je fysieke en mentale gezondheid.

Sta je zelf in voor je studiekosten? Zo kan je je studies financieren!

4/ Hou je ogen open voor studentenkortingen en -deals

Tot slot zijn er ook heel wat online en fysieke winkels en bedrijven die speciale kortingen en deals voorzien voor studenten. Deze zijn natuurlijk altijd mooi meegenomen. Hou je ogen dus zeker open voor deze kortingen en deals, en schrijf je eventueel in voor nieuwsbrieven om op de hoogte te blijven. Zo kan je zonder veel moeite een extra centje bijhouden!

Zo! Met deze vier tips hopen we dat je wat meer geld over kan houden om zo een financiële buffer op te bouwen voor onvoorziene kosten. Veel succes! 💲

Wil je meer tips voor studenten? Volg ons snel op TikTok!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite