in ,

4 tips om je bachelorproef of thesis in één maand te schrijven 

@Pexels - Andrea Piacquadio

Dus, laten we een vliegende start maken: neem altijd een voorsprong op wat je doet, voor het geval dat, maar als je dit artikel leest, heb je waarschijnlijk haast om je bachelorproef of thesis te schrijven, herlezen of af te ronden. Daarom geef ik je deze 4 tips over hoe je in minder dan een maand je bachelorproef of thesis schrijft, zodat je sneller weer aan de slag kan en alles af hebt! 

1/ Een ijzersterke planning 

Er wordt nooit iets goeds bereikt zonder een goed plan (ik weet waar ik het over heb). Als je echt gemotiveerd – of wanhopig – bent om verder te gaan met het schrijven van je thesis of bachelorproef, moet je een planning maken. En hou je er ook aan! Het is cool om een perfecte planning te maken, maar je moet het wel goed opvolgen (of tenminste zo goed mogelijk). Plan je uren om te schrijven, bronnen te zoeken etc. 

Maak ook een schrijfplan voor jezelf! Begin niet zomaar iets te schrijven: stel een inhoudsopgave op (zelfs al is dat een voorlopige) zodat je een rode draad hebt die je volgt bij het schrijven van je bachelorproef. Zo raak je niet onnodig verdwaald.

2/ Een gezonde routine 

Hier komen we tot het belangrijkste punt: de onberispelijke routine die meestal niet langer dan twee dagen kan worden volgehouden. Kortom: eet gezonde voeding en heb een stabiel slaappatroon. Je slaat geen maaltijden over, je eet zoveel je wil en je kookt alleen gezond voedsel (geen fast-food… Dit is een tip voor het hele jaar). Wat slaap betreft, zeg ik het nog eens: vroeg slapen (liefst voor middernacht) is een geschenk voor je hersenen. 

We hadden het hierboven ook over een planning. Gun jezelf minstens een paar uur, of zelfs een dag, rust. Ik weet dat het verleidelijk is, als je niet veel tijd meer hebt, om jezelf uit te putten. Zolang je klaar bent, dat is het belangrijkste, toch? Nee, dat is het niet. Geloof me, je kan meer gedaan krijgen in acht uur goed gepland werk per dag dan wanneer je veertien uur werkt en slaap en maaltijden opoffert. Onthoud dat alle vermoeidheid die je opbouwt zeer moeilijk in te halen zal zijn. Hetzelfde geldt voor stress.

3/ Volledig vertrouwen 

Naast de goede motivatie die je vleugels geeft om je bachelorproef te halen, heb je nog steeds het zelfvertrouwen nodig dat je door deze waanzinnige last-minute rush zal moeten heen loodsen. Inderdaad, als je jezelf voortdurend afkraakt, spijt hebt van je beslissingen – ‘ik had hier eerder moeten aan beginnen’ etc. – zal je niet vooruit komen. Je vergeet het verleden en concentreert je op wat er nu gebeurt. Je gaat er gewoon voor, denkt er niet over na en steekt al je energie in je bachelorproef of thesis. Vergeet niet dat je dit perfect kan en dat vele anderen voor je het ook hebben gedaan en erin zijn geslaagd. Er gaat niets boven zelfvertrouwen om vooruit te komen in het leven! 

4/ Contact met je promotor 

Kleine bonustip: aarzel niet om contact op te nemen met je promotor voor hulp! Vergeet niet dat je niet alleen hoort te zijn en dat je het recht hebt om iemand met meer ervaring te vragen om je te helpen met je bachelorproef of thesis! 

Volg ons op Instagram en TikTok! Word ook lid van onze Facebookgroep voor meer tips, advies en humor!

Written by Lisa B.

What do you think?