StudiesTIPS

4 tips om vrienden te maken in de aula 

Het eerste jaar aan de hogeschool of universiteit is nooit gemakkelijk. Vaak ben je alleen, op een nieuwe plek die je niet kent… Niets is stressvoller en beangstigender. Er zijn wel genoeg jonge studenten die zich, net als jij, een beetje verloren voelen op de eerste dagen en maanden van het nieuwe schooljaar. Hier zijn vier tips om vrienden te maken in de aula.

Durf de eerste stap zetten 

Het is niet altijd gemakkelijk om met je linkerbuurman te praten. Ben je bang om de eerste stap te zetten en weet je niet hoe je een gesprek moet beginnen? Probeer je te herinneren hoe je het op de middelbare school deed om te socializen op de speelplaats… Het is een beetje hetzelfde: je moet gewoon beginnen en de persoon vragen hoe hij heet, hoe het met hem gaat en welke studies hij doet. 

De persoon zal je echt niet negeren hoor. Bovendien, als je uitlegt dat dit je eerste dagen op de campus zijn, zullen ze met je meeleven. 

Als dit eerste gesprek eenmaal bezig is, aarzel dan niet om de persoon direct te vragen of je zijn nummer kan krijgen en of hij of zij geïnteresseerd zou zijn in activiteiten buiten de les. Dat is het. Met een beetje geluk wordt je buurman of vrouw je beste vriend voor het leven!

Verander van plaats in de aula

Als je je kennissenkring wil uitbreiden – bijvoorbeeld als jij en je middelbare schoolvriend hebben besloten om aan dezelfde universiteit te gaan studeren met dezelfde studies – loop dan door de zaal en ga naast een nieuwe persoon zitten. 

Zo kan je andere mensen leren kennen. Bovendien is het goed om nieuwe mensen te ontmoeten, vooral in deze fase van je leven! Dus, ga ervoor!

PS: je kan altijd voor dit alternatief kiezen in de eerste paar maanden van school. Zo leer je de aula en min of meer iedereen in de zaal kennen. Dit is ideaal als je samenvattingen, notities of ondersteuning nodig hebt om de leerstof te begrijpen.

Maak notities in groepsverband 

Laten we eerlijk zijn: beginnen aan een hogeschool of universiteit is heftig! Tussen het maken van notities, het enorm aantal lezingen en de aulas die moeten worden gevonden, is het niet altijd gemakkelijk om je te organiseren. 

Stel je voor dat studenten in dezelfde les als jij samen notities zouden maken. Organiseer het op de manier die jou het beste uitkomt: de een maakt een tijdje aantekeningen terwijl de ander aandachtig luistert of iedereen maakt notities…

Het is aan jou en je toekomstige vrienden om de methode te vinden die het beste bij jullie past. Jullie zullen elkaar vertrouwen en een echte vriendschapsband ontwikkelen.

Open zijn en glimlachen 

Wees beleefd, vriendelijk en open, maar dat spreekt voor zich. Als je in de pauze aan je smartphone hangt, als je geen aandacht schenkt aan de mensen om je heen, of als je liever Candy Crush speelt, dan is het normaal dat je in de aula geen vrienden zal maken. 

Luister goed, vooral in het begin van het jaar kan het moeilijk zijn. 

Volg ons op Instagram en TikTok! Word ook lid van onze Facebookgroep voor meer tips, advies en humor!

Journaliste freelance - "Hâte-toi de bien vivre et songe que chaque jour est à lui seul une vie", Sénèque

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite