in ,

4 tips voor minder stress bij examenresultaten

@Pexels - Nataliya Vaitkevich

Of je nu examens hebt tijdens de winter, de zomer of zelfs doorheen het hele academiejaar, je zal met momenten wel stress ervaren. Dit kan voorkomen tijdens het studeren, voor het examen en zeker ook op de dag dat je examenresultaten bekendgemaakt worden. Kotplanet wilt je graag helpen en geeft je daarom zo’n vier tips voor minderstress bij je examenresultaten.

Moet je nog hard blokken in augustus? Check dan zeker onze vijf handige tips tegen examenstress!

1/ Verzet je gedachten

Je hebt alle examens gemaakt en nu is het wachten geblazen. Het zal nog wel even duren voor je je examenresultaten krijgt, maar toch voel je je al zenuwachtig worden. Dat is natuurlijk niet fijn en daarom is het een goed idee om je gedachten te verzetten. Kijk je favoriete serie of een grappige film, speel een leuke game of lees een goed boek. Er zijn tal van ontspannende activiteiten die ervoor zorgen dat je even niet meer aan je examens en de resultaten ervan denkt.

2/ Ga om met anderen

De bekendmaking van je examenresultaten is natuurlijk een belangrijk moment in het academiejaar, dus het is meer dan normaal dat je zenuwachtig bent. Een eerste tip was al om je gedachten te verzetten, maar dit kan je ook doen door om te gaan met anderen. Ga wat leuks doen met je lief, je familie of vrienden. Genieten van het mooi weer op een terrasje, een leuke karaoke- of filmavond of gewoon een deugddoend videogesprek. Je hebt soms niet veel nodig om je weer beter te voelen.

3/ Denk positief

Wat we onszelf vertellen, heeft een grote impact op hoe we ons voelen. Probeer de gedachten over je resultaten even los te laten tot de bekendmaking en denk positief. Je hebt je examens afgelegd en je kan de tijd niet meer terugdraaien. Denk daarom zeker terug aan de successen die je al behaalde en het feit dat je je best gedaan hebt voor je examens. Positieve gedachten kunnen je stress aanzienlijk verminderen. Alles komt wel goed!

4/ Pas ontspanningstechnieken toe

Ten slotte is het ook goed om ontspanningstechnieken toe te passen wanneer je merkt dat je zenuwachtig bent voor je examenresultaten. De meest voor de hand liggende optie is om ademhalingsoefeningen te doen. Op deze manier krijg je je ademhaling weer goed onder controle, kalmeer je en verminder je gevoelens van angst en stress. Studenten die net iets meer wensen, kunnen natuurlijk ook starten met yoga of meditatie.

Volg ons op Instagram en TikTok voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

Written by Shane R.

What do you think?