Heb jij binnenkort een groepswerk en wil je dat het zo vlot mogelijk verloopt? Logisch! Wij willen jou daar graag bij helpen, want we begrijpen maar al te goed hoe stressvol projecten in groep soms kunnen verlopen. Daarom geeft Kotplanet zo’n vier voordelen van een buddysysteem voor studenten tijdens een groepsproject.
Geen geluk met je groepje? Ontdek onze vier manieren om voor jezelf op te komen!
1/ Meer verantwoordelijkheid en motivatie
Als jij een buddy toegewezen krijgt tijdens een groepsproject, dan ben je niet enkel meer verantwoordelijk voor je eigen werk, maar ook dat van jouw buddy. Deze wederzijdse verantwoordelijkheid kan ook voor meer motivatie zorgen, want je wil natuurlijk dat jullie allebei kwaliteitsvol werk afleveren en de deadline halen. Wanneer studenten weten dat iemand op hen rekent, kan dit ertoe bijdragen dat ze zich meer zullen inspannen en actief zullen bijdragen. Het kan zelfs uitstelgedrag verminderen. Wat wil je nog meer?
2/ Betere ondersteuning en samenwerking
Een buddysysteem zorgt daarnaast ook voor een betere ondersteuning van studenten in je groep en voor een betere samenwerking onderling. Wanneer studenten tegen een obstakel aanlopen, kunnen zij om hulp vragen bij hun buddy. Maar er is niet enkel meer ondersteuning. Ook de teamgeest en het samenhorigheidsgevoel worden versterkt. Je leert van elkaars sterke punten en kennis, waardoor je ook andere perspectieven ontdekt. Als de groepsleden zich goed voelen, zal ook het project aanzienlijk vlotter verlopen.
3/ Efficiëntere taakverdeling
Ben jij een buddy van een andere student? Dan heb je vast ook wel een vrij goed beeld over wat de sterke punten en voorkeuren zijn van dit groepslid. Dit kan helpen om de taken efficiënter te verdelen. Iedereen krijgt zo de kans om zijn of haar unieke vaardigheden in te zetten, wat niet enkel de groepssfeer ten goede komt, maar ook de workflow verbetert. Het voorkomt daarnaast ook dat een groepslid zich overweldigd voelt door de hoeveelheid werk of het feit dat hij of zij niet goed is in een taak.
Ben jij aan een groepsproject bezig? Zo breng je het tot een goed einde!
4/ Meer zelfvertrouwen
Tenslotte zorgt een buddysysteem ook voor meer zelfvertrouwen bij studenten in een groep. Iedereen krijgt de kans om zijn of haar ideeën en meningen te delen in een veilige omgeving, waarvoor ze constructieve feedback in de plaats kunnen krijgen. Dit kan helpen om onzekerheden weg te nemen en ervoor zorgen dat elk lid minder piekert over eventuele stappen die ze kunnen nemen tijdens het project. We zijn er allemaal om te leren en dat verloopt toch beter in een groep waar iedereen geholpen en ondersteund wordt.
Zo! Met deze vier voordelen zal jouw groepsproject ongetwijfeld stukken beter verlopen. Zet ‘m op! ✊
Op zoek naar meer voordelen voor studenten? Ontdek het op onze website!