StudiesTIPS

5 Afrikaanse studentenverenigingen in 5 verschillende universiteiten

Ben je een student met Afrikaanse achtergrond die studeert aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), Universiteit van Gent (UGent),  Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven), Université Saint-Louis Brussel (USLB) of Universiteit van Antwerpen (UAntwerpen)? Wil je graag nieuwe mensen leren kennen, maar daarbovenop ook het beste halen uit je studentenleven?  Dan hebben we goed nieuws voor jou! Kotplanet heeft speciaal voor jou een lijst gemaakt van de Afrikaanse studentenverenigingen van elke van de bovenstaande universiteiten.

1/ VUBASCOM (VUB)

Ben je een (toekomstige) student van de VUB? Wil je graag lid worden van de Afrikaanse studentenvereniging op jouw campus? Dan heb je geluk! Op de VUB heb je ASCOM (African Students Community), een studentenvereniging die alle studenten met Afrikaanse achtergrond verenigt. De studentenorganisatie is ontstaan in 2017. De delegatie bestond eerst uit 15 studenten uit verschillende Afrikaanse landen die in de VUB zijn komen studeren. Daarnaast organiseren ze verschillende evenementen op de campus, waaronder een open barbecue op 25 mei om de Afrikaanse bevrijdingsdag te herdenken. 

Vandaag is ASCOM een functionerende organisatie van de VUB. Dit kan je ook zien door het aantal aanwezigen op elk evenement. Elk evenement heeft gemiddeld 50 studenten die deelnemen. Ze organiseren verschillende evenementen waarbij studenten de mogelijkheid hebben om elkaar te leren kennen, open te bloeien en leuke momenten te beleven tijdens hun studentenleven. Daarnaast leren ze ook meer over hun eigen (voornamelijk Afrikaanse) cultuur en interesses en breiden ze hun kennis uit over verschillende onderwerpen. Dus waar wacht je nog op? Ga meteen op hun instagram ‘vubascom’ als je nog vragen hebt.

2/ Umoja (Gent)

Umoja is de naam voor de pan-Afrikaanse studentenvereniging in Gent. Met hun vereniging willen ze de Afrikaanse diversiteit in Gent vertegenwoordigen. Umoja betekent ‘eenheid’ in het Swahili. Om deze eenheid te verwezenlijken, vinden ze het belangrijk dat alle studenten zich kunnen identificeren met een studentenvereniging. Verder steunt Umoja deze intentie door een divers aanbod aan culturele activiteiten aan te bieden zoals onder meer lezingen, debatten, workshops en game nights. Uiteraard hebben deze activiteiten betrekking op Afrikaanse aangelegenheden. Twee belangrijke waarden sluiten aan bij Umoja, namelijk visibiliteit en samenhorigheid.

Dus ben je een (toekomstige) student van de Universiteit van Gent die op zoek is naar een Afrikaanse studentenvereniging? Dan raad ik je zeker aan om hun Instagrampagina ‘umojagent’ eens te bezoeken, een kijkje te nemen naar al hun hoogtepunten en dan kan je daar onder andere zien welke evenementen ze al georganiseerd hebben. Ook hebben ze een Facebook- en Twitterpagina, die je kan vinden in hun bio op Instagram.

Ga je graag uit, maar je bent het beu dat je telkens veel geld moet uitgeven? Kotplanet toont je hoe je met een studentenbudget nog steeds kan blijven feesten!

3/ Karibu (Leuven)

Studeer je in Leuven of ben je van plan om er te gaan studeren? Dan heb je waarschijnlijk al gehoord van de Afrikaanse studentenvereniging in Leuven, namelijk Karibu. Leuven wordt een studentenstad genoemd en terecht ook! Elk jaar studeren er duizenden studenten, waaronder studenten met een Afrikaanse achtergrond. Toch werden deze studenten niet genoeg vertegenwoordigd. Dit is de reden waarom de Afrikaanse studentenvereniging Karibu is ontstaan. De naam Karibu betekent ‘welkom’ in het Swahili. Alle studenten uit Leuven, buiten Leuven en internationale studenten zijn welkom!

Op vlak van activiteiten word je verwend. Ze organiseren verschillende activiteiten en staan ook open voor samenwerkingen. De activiteiten die ze organiseren zijn culturele avonden tot sportactiviteiten, van debatten tot studiesessies. In het verleden hebben ze ook een open mic sessie georganiseerd en nog veel meer. Ze zijn een groeiende organisatie die een netwerk probeert te creëren waarin leden met elkaar in contact kunnen komen en van elkaar kunnen genieten. Spreekt dit je aan? Ga ze dan zeker volgen op hun Instagram ‘karibuleuven’.

4/ Kilimandjaro (Saint-Louis)

Ja ja…je droomt niet! Een Franstalige universiteit op de lijst? Hoe komt dat? Voor sommige opleidingen ga je een vak in het Frans volgen, bijvoorbeeld rechten. Zo simpel is het. Als je tweetalig bent, dan komt dit nog beter uit!

Dus ook aan de Universiteit van Saint-Louis is er een Afrikaanse studentenvereniging, namelijk Kilimandjaro. Kilimandjaro is een pan-Afrikaanse studentenorganisatie met als missie het promoten van de Afrikaanse cultuur door middel van verschillende activiteiten in een sfeer van ontdekking en culturele en intellectuele uitwisseling. De naam Kilimandjaro verwijst naar een berg in het noordoosten van Tanzania en bestaat uit 3 vulkanen: Shira, Mawenzi en Kibo. 

Ook organiseren zij verschillende activiteiten waar je zeker aanwezig wil zijn zoals hun jaarlijkse ‘Kilinight’. Dit is een feest dat ze organiseren in de club Mirano in Brussel. Dit feest heeft telkens een thema waar de studenten zich aan moeten houden. Daarnaast wordt er eten voorzien, maar er komen ook artiesten optreden. Kort gezegd, je wilt dit zeker niet missen. Uiteraard zijn er nog andere activiteiten die ze doen, wil je weten welke, dan kan je nu op hun Instagrampagina ‘kilimandjarosaintlouis’ gaan om het te ontdekken.

Geen motivatie om te studeren? Kotplanet geeft je 4 tips die je zullen helpen om weer motivatie te hebben!

5/ AYO (Antwerpen)

AYO of African Youth Organization is een Afrikaanse studentenvereniging in Antwerpen. De naam betekent in het Yorubaans zoveel als ‘blijdschap of gerealiseerde zelf-vreugde.‘  Dit geeft ook meteen weer op welke zaken zij zich willen focussen, namelijk op plezier, ontdekkend leren en zelfrealisatie. Zij vinden het belangrijk dat studenten met een Afrikaanse achtergrond hun studentenleven associëren met een periode waarin hun zelfbeeld positiever werd en meer bewust zijn geworden over belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld de maatschappij.

Daarnaast willen ze door middel van kritische dialoog gezamenlijke zelfreflectie stimuleren en zo tot een eensgezind zelfbegrip komen. Verder vinden ze het ook belangrijk dat de studenten met Afrikaanse achtergrond zich gehoord en gezien voelen. Dit willen ze verwezenlijken door mogelijkheden tot participeren in het studentenleven en het onderwijsgebeuren te creëren. Als laatste organiseren ze tal van activiteiten die bijdragen aan hun doelen. Zo heb je hun jaarlijkse ‘AYO bal’. Dit is een bal waar de studenten kunnen eten, dansen, elkaar leren kennen en tegelijkertijd er allemaal prachtig uitzien. Ook organiseren ze verschillende workshops. In het verleden hebben ze al eens een workshop georganiseerd voor studenten die efficiënter op open examenvragen willen antwoorden. Is AYO iets voor jou, dan kan je nu naar hun website, afroyouthorg.be, surfen en vragen om geen enkele activiteit te missen!

Vergeet ons niet te volgen op Instagram en TikTok!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite