in ,

5 dingen die je kan doen om fit te blijven tijdens de blok

@Pexels - John Diez

De blok, wanneer je aan een hogere opleiding begint, lijkt soms onoverkomelijk: je absorbeert ongelooflijk veel leerstof, je studeert 8 uur per dag, je blijft thuis opgesloten zonder iemand te zien… Als je wat jaren vooruit gaat, besef je dat de blok veel meer is dan dat. Ik zal je wat advies geven over hoe je de blok beter kunt beleven en begrijpen. 

1/ Respecteer je slaapuren

Dit advies klinkt misschien wat cliché, maar slaap brengt alleen maar positiviteit in een intensieve studieperiode. Aan de ene kant zorgt een goede nachtrust ervoor dat je moeiteloos aan een nieuwe dag kan beginnen en dat je niet als een blok in slaap valt nog voor de middag. Aan de andere kant is slapen heel nauw verbonden met studeren. De hersenen blijven gedurende de nacht functioneren en ze organiseren de nieuwe informatie die ze overdag hebben ontvangen. Hierdoor kan je de informatie die als belangrijk wordt gezien, opslaan. 

2/ Een planning naleven die overeenstemt met onze capaciteiten

Je blokschema moet er niet uitzien als een perfect rooster van volledig gevulde uren en je moet hem ook niet op de letter volgen. Sommige studenten studeren nu eenmaal 8 uur op een dag en voor andere is 5 uur genoeg. Je moet eigenlijk gewoon respecteren wat je lichaam je vertelt. Als je aan een paar uur genoeg hebt om het goed te doen in je examens, dan ben jij klaar! 

3/ Drink veel water

In het algemeen is het belangrijk om water te drinken. Maar tijdens de blok is het nog belangrijker. Als je gehydrateerd bent, is het gemakkelijker om dingen te onthouden en raak je minder rap afgeleid. Ook als je eens een minder rustige nacht hebt tijdens de blok, dat kan gebeuren, helpt water je van dat vermoeide gevoel af. Water drinken is dus alleen maar positief. Drink je niet graag gewoon water? Maak thee (maximaal 3 kopjes per dag) of voeg siropen toe aan je water.

4/ Sluit jezelf niet op en praat met je familie en/of je kotgenoten

Een blokdag hoeft geen dag te zijn van intensief studeren waarbij we ons volledig afsluiten van de wereld. Het is belangrijk om ons los te maken van onze cursussen en over andere dingen na te denken, over andere dingen te praten en vooral met andere mensen te praten. In plaats van Netflix te kijken, neem wat tijd om te kletsen met je familie of met je medestudenten als je samen studeert.

5/ Neem tijd voor jezelf

Tot slot, en dat is denk ik het belangrijkste, neem wat tijd voor jezelf! Ga hardlopen, wandelen of een goede film kijken! Voor jezelf zorgen is iets cruciaals als je aan de blok begint en er een examen aankomt. Het is echt belangrijk om een stapje terug te nemen, je hersenen de tijd te geven, ons lichaam zijn behoeften te laten uiten en vooral naar onszelf te luisteren en stop te zeggen als dat nodig is.

Vind ons op Instagram en TikTok voor meer content!

Written by Margaux L.

What do you think?