in ,

5 essentiële skills die je moet leren als student

@Pexels - Cottonbro Studio

Als student ben je op heel wat vlakken actief, ook al besef je het zelfs soms niet. Je gaat naar school en je werkt om wat bij te verdienen, maar mogelijks ben je bijvoorbeeld ook lid van een jeugdbeweging of sportclub. Wat het ook is, je leert als student veel nieuwe vaardigheden. Kotplanet vat het voor jou samen en geeft vijf essentiële skills die je moet leren als student.

1/ Tijdmanagement

Je krijgt als student geregeld te maken met strakke deadlines voor opdrachten, projecten en examens. Dit kan soms best overweldigend zijn en zelfs jouw vrije tijd compleet inpalmen. Dat mag natuurlijk niet het geval zijn. Door aan tijdmanagement te doen, zal je effectief kunnen omgaan met je tijd. Zo zal je beter kunnen plannen, prioriteiten kunnen stellen en ook een balans tussen je privéleven en school kunnen vinden.

2/ Public speaking

Soms moet je als student wel eens een presentatie geven, deelnemen aan debatten en werkcolleges of heb je een vraag voor je docent. Sommigen hebben er weinig tot geen problemen mee, maar voor andere studenten is dit een regelrechte hel. Als jij er moeite mee hebt, dan is public speaking zeker een vaardigheid die je jezelf moet aanleren. Niet enkel helpt dit om jouw boodschap en ideeën goed over te brengen bij anderen, maar het boost ook je zelfvertrouwen.

3/ Probleemoplossend denken

Zowel op school als op je werk ben je vast al wel geconfronteerd geweest met complexe situaties. Om deze op te lossen, moet je soms heel creatief en analytisch uit de hoek komen. Probleemoplossend denken is een essentiële skill die je niet enkel zal helpen tijdens je studies, maar ook wanneer je een vaste job zoekt.

4/ Teamwork

Examens en individuele opdrachten zijn niet het enige wat je moet doen als student. Soms heb je ook groepsprojecten of moet je op je studentenjob samenwerken met collega’s. Wat het ook is, teamwork is cruciaal. Het helpt je enerzijds om je goed te voelen in de groep en gezamenlijke doelstellingen te bereiken, maar anderzijds helpt het je ook om conflicten te vermijden of sneller op te lossen. Zelfstandig kunnen werken is een goede vaardigheid, maar in een team kunnen werken is minstens even belangrijk.

5/ Flexibiliteit

Ten slotte kan het wel eens gebeuren dat je te maken krijgt met veranderingen. Ook dit gebeurt zowel tijdens je studies als op je studentenjob. Zo’n verandering kan je even in de war brengen of je overweldigen en dus stress met zich meebrengen. Flexibiliteit is dan ook een belangrijke vaardigheid om te leren. Door jezelf flexibel op te stellen, kan je je makkelijker aanpassen aan nieuwe omstandigheden, stress verminderen en effectiever reageren op deze veranderingen.

Wil je meer leuke studentencontent zien? Volg ons dan zeker op Instagram!

Written by Shane R.

What do you think?