in ,

5 handige tips tegen examenstress

@Pexels - Energepiccom

Bijna iedereen is wel eens zenuwachtig geweest voor een examen. Toch is er een verschil met échte examenstress. Het kan nadelige gevolgen hebben, zoals zich niets meer herinneren van wat je geleerd hebt. Verder heb je ook studenten die lichamelijke symptomen vertonen, bijvoorbeeld paniekaanvallen. Gelukkig bestaan er vandaag ook manieren om je te helpen omgaan met je examenstress. Kotplanet geeft je enkele manieren om je examenstress te verminderen.

1/ Denk positief

Wanneer we zenuwachtig zijn, is het niet ongewoon dat er negatieve gevoelens komen opdagen. Toch moeten we dit absoluut vermijden! Dit kan je doen door een lijst te maken van alle positieve dingen die je in je leven hebt of dingen die je dankzij je harde werk zelf hebt behaald. Soms vergeten we dat het studentenleven niet alleen gekoppeld is aan je studies. We zijn ook ook met andere dingen bezig, zoals rijbewijs, studentenjob, reizen…en zoveel meer. Misschien heb je onlangs je praktisch rijbewijs behaald. Als je denkt aan alle positieve dingen in je leven, gaat dit helpen om de negatieve gedachten te verdrijven.

Ben je op zoek naar een goede leermethode voordat de examens beginnen? Kotplanet helpt je hierbij, met deze methode stijgt je productiviteit meteen!

2/ Goed slaapritme

Zorg ervoor dat je voldoende slaapt tijdens je examenperiode. Het is bewezen dat je beter kan nadenken als je voldoende uitgerust bent. Wanneer je niet genoeg slaapt, ga je ook minder productief zijn. Je gaat bijvoorbeeld later opstaan waardoor je later begint te studeren. Dit kan als gevolg hebben dat je niet alle leerstof gaat kunnen leren. Terwijl een student die voldoende heeft geslapen, meer opmerkzaam is en meer geconcentreerd is. Probeer een goed slaappatroon te vinden zodat je makkelijk ‘s avonds kan slapen en aangenaam wakker kan worden. 

3/  Praat erover

Het is altijd een goed idee om over je twijfels te praten met iemand die je vertrouwt. Dit kan een vriend of een familielid zijn. We hebben de neiging om al onze zorgen voor onszelf te houden, omdat we de andere persoon niet willen storen. Door een gesprek te voeren, ga je misschien te weten komen dat je niet de enige bent die deze gedachten heeft. Soms ontdek je zelfs dat iemand jouw gedachten deelt. Dan kunnen jullie elkaar gebruiken als pilaren en elkaar steunen. Dus wees zeker niet bang om erover te praten!

Ben je bang dat je tijdens de examenperiode een slechte moed hebt en je wilt dit voorkomen? Kotplanet leg je uit hoe je dit kan doen!  

4/ Pauzeer regelmatig

Het is belangrijk om je hoofd even leeg te maken vooraleer je een ander vak wil studeren. Dus we raden je aan om genoeg pauze te voorzien tijdens het leren. Je kan bijvoorbeeld de Pomodorotechniek gebruiken: 25 minuten leren en 5 minuten pauze. Dan ben je zeker dat je in één uur 50 minuten hebt geleerd en 10 minuten pauze hebt genomen. Of je beslist zelf wanneer je een pauze wil nemen. Het doel is dat je niet urenlang achter je bureau blijft zitten en dat je even ontspant. 

5/ Beweeg voldoende

Aangezien je tijdens het studeren de hele tijd aan het zitten ben, is het aangeraden om tijdens de examenperiode voldoende te bewegen. Dit kan je op verschillende manieren doen, zoals wandelen, fietsen, lopen en zwemmen. Het is niet alleen gezond, maar is ook een goede afleiding. Ook levert het heel wat voordelen op, waaronder een beter immuunsysteem, minder kans op depressie en een betere nachtrust.


Ken je zelf nog tips om als student om te gaan met examenstress? Stuur ons een bericht op Instagram of stuur ons een mail op onze website!

Written by Prisca B.

What do you think?