Ben jij bezig aan de tweede zit, of heb je weldra je eerste herexamen? Examenperiodes zijn altijd wel stressvol en vermoeiend. Tijdens de zomer voel je misschien zelfs extra druk om goed te presteren, en dit kan je van je stuk brengen. Toch is het belangrijk om het hoofd koel te houden. Daarom geeft Kotplanet je vijf manieren om als student om te gaan met prestatiedruk tijdens de tweede zit.
1/ Stel een realistisch studieschema op
Wanneer je begint te studeren, is het cruciaal om je tijd efficiënt te benutten en de stress onder controle te houden. Daarom kan je best bij de start van de blok voor jezelf een overzicht maken met alle vakken – en de hoeveelheid leerstof – waarvoor je moet studeren, of het aantal opdrachten dat je moet (opnieuw) maken. Zodra je dit overzicht hebt gemaakt, kan je een realistisch studieschema opstellen. In dit schema kan je de verschillende vakken evenredig verdelen over de tijd die je ter beschikking hebt. Houd hierbij niet enkel rekening met de moeilijkheidsgraad en je werkpunten, maar ook met pauzes en momenten waarop je even wilt ontspannen. Ook deze momenten zijn cruciaal om optimaal te kunnen studeren, en jezelf niet te overbelasten.
2/ Focus op prioriteiten
Nadat je je studieschema hebt opgesteld, zal je normaal gezien dus ook een beter beeld hebben van welke vakken meer of minder aandacht nodig hebben. De vakken waarvan de moeilijkheidsgraad hoger ligt en waar je meer moeite mee hebt, zijn dus logischerwijs de vakken waar je meer tijd en energie aan zal moeten besteden. Het is tijdens de tweede zit dus belangrijk om je te focussen op prioriteiten, zodat je je tijd optimaal kan benutten en effectiever kunt studeren. Dit betekent natuurlijk niet dat je de andere vakken helemaal links moet laten liggen, maar je krijgt dus wel een beter beeld van waar meer werk in kruipt en waar minder.
3/ Reflecteer en stuur bij waar nodig
Natuurlijk verloopt het in praktijk vaak anders dan wat we in theorie bedacht hebben. Soms voel je je wat vermoeider dan anders, of komt er wat tussen waardoor je niet de vooruitgang hebt geboekt die je wilde behalen die dag. Dat is op zich oké, maar net daarom is het ook geen slecht idee om regelmatig te reflecteren op wat goed en minder goed ging. Vraag jezelf onder meer af of je je doelen hebt gehaald, of je planning realistisch was en waar je tegenaan liep. Dit geeft je de mogelijkheid om bij te sturen en je studieschema te wijzigen waar nodig, zodat je beter kan werken voor de rest van de tweede zit. Misschien vraagt het ene vak wel een andere studiemethode dan de andere. Neem dus zeker de tijd om hier zo nu en dan bij stil te staan, zeker als je merkt dat het even niet vlot verloopt.
4/ Leef gezond
Effectief studeren en omgaan met druk en stress zijn belangrijke zaken tijdens de tweede zit. Daarom is het ook essentieel om een gezonde levensstijl aan te nemen. Dit begint bij een goede nachtrust. De meeste personen hebben nood aan 7-8 uur slaap, maar sommigen zelfs meer. Probeer dus om elke nacht voldoende te slapen, zodat je helemaal uitgerust bent wanneer je weer wakker wordt. Doe regelmatig aan lichaamsbeweging, zoals zwemmen, wandelen, yoga of hardlopen. Dit helpt je niet enkel om de stress te verminderen, maar ook om je concentratie te verbeteren en ’s nachts beter te slapen. Ook gezonde voeding en voldoende water drinken zijn belangrijk om je goed te voelen tijdens het studeren en het afleggen van je herexamens. Door gezond te leven zal je fysiek en mentaal ook meer weerbaarheid hebben tijdens deze stressvolle en vermoeiende periode.
5/ Zoek steun bij anderen
Tot slot is het belangrijk dat je beseft dat je er niet alleen voor staat tijdens deze periode. Je hoeft dus zeker ook niet je stress, zorgen of andere problemen op te kroppen. Zoek daarom steun bij vrienden, familie, klasgenoten of zelfs docenten. Het kan veel deugd doen om gewoon even je hart te luchten bij anderen, die op hun beurt dan weer nuttige inzichten kunnen geven of je kunnen aanmoedigen. Je klasgenoten kunnen jou helpen door onder andere samen te studeren, vragen te beantwoorden of studiemateriaal te delen, en bij jouw docenten kan je dan weer terecht voor extra uitleg of tips. En wanneer iemand jou om steun vraagt, twijfel dan ook zeker niet om het te geven. We zitten uiteindelijk allemaal in hetzelfde schuitje.
Het is misschien niet fijn dat je tijdens de zomervakantie moet studeren en herexamens moet afleggen, zeker wanneer er een grote druk op je schouders rust. Maar blijf je best doen en dan komt het zeker wel goed. Veel succes! 📚
Wil je meer content voor studenten? Volg ons zeker op Instagram!