Heb jij een studentenjob, maar ben je eigenlijk niet helemaal tevreden over je loon? Het leven wordt steeds duurder en dat is ook voor jou als student voelbaar. Elke euro die je extra kan verdienen, is daarom zeker welkom. Kotplanet geeft vijf manieren om als student opslag te vragen op je studentenjob.
Nu al werken binnen je vakgebied? Dit zijn de voordelen van een relevante studentenjob.
1/ Doe wat research
Voordat je om opslag vraagt, is het belangrijk om een beeld te hebben van wat andere studenten in jouw sector met dezelfde (of een gelijkaardige) functie verdienen. Websites zoals Glassdoor en Indeed kunnen hierbij helpen. Daarnaast kan je ook aan collega’s en medestudenten vragen wat zij verdienen om zo een idee te hebben van wat gebruikelijk is. Met al die informatie kan je je verzoek goed onderbouwen, wat laat zien dat je serieus bent en dat je er goed over nagedacht hebt.
2/ Bereid je boodschap voor
Hoe je je verzoek om opslag formuleert, kan het verschil maken. Daarom is het belangrijk om je boodschap goed voor te bereiden. Denk op voorhand na over wat je wil zeggen en hoe je prestaties naar voren wil schuiven. Je kan bijvoorbeeld een lijst van je bijdragen maken, zoals bijvoorbeeld extra verantwoordelijkheden, verbeterde werkhouding of andere specifieke successen die je hebt bereikt. Hou je boodschap kort en to-the-point. Oefen het desnoods met iemand anders, zodat je zelfzeker overkomt.
3/ Kies het juiste moment
Ook timing is cruciaal. Je kan best een korte meeting met je leidinggevende houden in een rustige omgeving, maar niet op een moment waarop hij of zij onder druk staat of overspoeld wordt door andere verantwoordelijkheden. Idealiter doe je dit in een kalme periode of net na een positieve gebeurtenis, waar jij misschien actief aan bijgedragen hebt. Zo verhoog je ook meteen de kans dat je verzoek positief onthaald wordt.
Studentenjob en stage? Zo combineer je beide vlekkeloos!
4/ Wees flexibel
Soms kan het zijn dat opslag niet meteen mogelijk is of dat je een tegenvoorstel krijgt dat misschien niet helemaal in lijn ligt met je verwachtingen. Probeer hier toch wat flexibel in te zijn. Toon dat je begrip hebt voor de situatie en dat je eventueel open staat voor alternatieven, zoals extra uren, een eenmalige bonus of zelfs doorgroeimogelijkheden in de toekomst. Flexibiliteit toont aan dat je bereid bent mee te denken. Verder kan je wel vragen wanneer het goed moment kan zijn om het gesprek opnieuw te voeren.
5/ Blijf professioneel en beleefd
Zowel je toon als houding zijn eveneens belangrijk tijdens het gesprek met je leidinggevende. Wees beleefd, maar ook assertief. Toon respect voor je leidinggevende en de uitdagingen waarmee hij of zij te maken krijgt. Het heeft geen zin om verwijten te maken of te dreigen, want dat helpt je helemaal niet vooruit. Door professioneel te blijven, laat je zien dat je volwassen en serieus bent en dat vergroot je kans op succes. Sluit je gesprek ook zeker altijd af met een dankwoord, ongeacht de uitkomst.
Opslag vragen als student kan een hele uitdaging zijn, maar het is zeker niet abnormaal. Hou deze manieren zeker in je achterhoofd en ga ervoor. Veel succes! 💰
Wil je meer content voor studenten? Volg ons zeker op Instagram!