StagesTIPS

5 redenen om tussentijdse evaluaties te houden op stage

Loop jij momenteel stage? Jouw opleiding heeft ongetwijfeld wel enkele doelstellingen opgelegd die je moet behalen, maar misschien heb jij zelf ook wel doelen die je wilt behalen tijdens jouw stageperiode. Om ervoor te zorgen dat je op de juiste weg blijft en deze uiteindelijk behaalt, is het goed om geregeld je vooruitgang te evalueren. Kotplanet geeft je vijf redenen om tussentijdse evaluaties te houden op stage.

1/ Feedback

Een tussentijdse evaluatie is een geschikt moment om feedback uit te wisselen met je stagementor. Je krijgt van hem of haar enerzijds te horen wat goed lijkt te verlopen voor jou en wat je eventueel beter zou kunnen doen. Dit geeft jou een goed beeld van de zaken waar je je nadien wat meer op kan concentreren. Anderzijds kan jij ook feedback geven over de stage, zoals jouw opdrachten. Als je – bijvoorbeeld – vindt dat je iets meer variatie nodig hebt, dan kan een tussentijdse evaluatie wel een goed moment zijn om dat aan te halen.

2/ Betere communicatie

Tussentijdse evaluaties geven de mogelijkheid om open en eerlijk te communiceren met je stagementor. Dit kan helpen om misverstanden te voorkomen, problemen op te lossen en ervoor te zorgen dat jullie op dezelfde golflengte blijven wanneer het aankomt op verwachtingen, doelen en prestaties. Door zo nu en dan eens samen te zitten met je stagementor, kan je dus een vertrouwelijke sfeer creëren die de samenwerking bevordert en ook de communicatie tussen jullie beiden verder verbetert.

3/ Doelgericht leren

Elke stagiair heeft wel enkele doelstellingen die hij of zij moet behalen van de opleiding, of die hij of zij zichzelf heeft opgelegd. Tussentijdse evaluaties zijn dan ook een uitstekende manier om af te toetsen of je op de goede weg bent om die doelen te behalen of wat moet bijspijkeren. Het is belangrijk om haalbare doelen te stellen, maar jezelf natuurlijk ook wel uit te dagen. Door tussentijdse evaluaties te houden met je stagementor kan je dus doelgerichter leren, omdat je dan een goed beeld hebt van wat goed en wat minder goed verloopt.

4/ Motivatie

Als alles goed verloopt, dan kan je stage een leerrijke en leuke periode zijn, maar het blijft met momenten ook zeer vermoeiend. Het is dan ook niet meer dan normaal dat je soms wat extra motivatie nodig hebt om een opdracht af te werken of zelfs doorheen de dag te geraken. Dat is oké! Tussentijdse evaluaties kunnen ook een krachtige motivator zijn voor studenten. Wanneer je positieve feedback en erkenning krijgt voor je inspanningen, dan kan dit je zeker motiveren om hard te blijven werken. Zelfs wanneer er werkpunten zijn, kan je constructieve feedback aannemen en gebruiken als stimulans om te blijven groeien.

5/ Professionele ontwikkeling

Tot slot vormen tussentijdse evaluaties een uitstekende gelegenheid om je professionele ontwikkeling te bespreken. Zoals we al zeiden kan dit gaan over het identificeren van je sterke punten en je werkpunten tijdens je stage, maar dit kan natuurlijk ook gaan over je toekomst, wat er na je stage komt. Je kan je professionele ambities bespreken en misschien krijg je zelfs wel een kans bij jouw stageplaats aangeboden op het einde van je stage. Tussentijdse evaluaties kunnen dus helpen om een pad voor jezelf te creëren en de nodige stappen te ondernemen om je professionele doelen te bereiken.

Zo! Als jij volop bezig bent met je stage, dan hopen we dat deze vijf redenen jou alvast hebben aangezet om weldra een tussentijdse evaluatie te houden. Het zal je zeker helpen voor de resterende weken van je stage. Veel succes! 💡

Wil je meer content voor studenten? Volg ons snel op TikTok!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite