StudiesTIPS

5 survivaltips voor eerstejaars in het hoger onderwijs

Ga ik werken of ga ik verder studeren? Als ik ga verder studeer, wat dan juist? Er kan best wat druk op je schouders vallen als laatstejaars in het secundair onderwijs. Ook tijdens je eerste jaar in het hoger onderwijs, zal je even de tijd nodig hebben om je aan te passen. Maar geen zorgen! Kotplanet geeft je vijf survivaltips voor je eerste jaar aan de universiteit of hogeschool.

Zoek je nog extra hulpmiddeltjes? Check dan zeker onze vier apps die jouw studentenleven makkelijker maken

1/ Stel duidelijke planningen op

Je zal al snel opmerken dat er meer zelfstandigheid van jou verwacht wordt in het hoger onderwijs, ongeacht of je aan een universiteit of hogeschool zal studeren. Dit is een groot verschil met het secundair onderwijs. Het is daarom belangrijk om telkens duidelijke planningen op te stellen en jezelf hieraan te houden. Begin tijdig aan de blokperiode en voorzie ook voldoende vrije tijd om jezelf weer op te laden voor de volgende dag.

2/ Blijf georganiseerd

Goed georganiseerd zijn is minstens even belangrijk als duidelijke planningen opstellen. Naargelang de opleiding die je zal volgen, zal je heel wat opdrachten, projecten en examens moeten uitvoeren. Om geen enkele deadline te missen, is het daarom een goed idee om een digitale of fysieke agenda te hebben waarin je alles bijhoudt. Ook wanneer je studeert voor een examen, kan het een goed idee zijn om je cursusmateriaal zo goed en zo duidelijk mogelijk te organiseren. Zo maak je het jezelf al een heel stuk makkelijker!

3/ Maak gebruik van alle middelen

Hogescholen en universiteiten bieden vaak heel wat hulpmiddelen aan om je doorheen je opleiding te helpen. Bibliotheken, studiebegeleiders, peer-tutoring en monitoraten zijn enkele voorbeelden hiervan. Benut deze beschikbare hulpmiddelen ten volle, want door de hulp van de school te accepteren, help je ook jezelf.

4/ Kom in contact met je docenten

Vaak zullen er ook momenten zijn waarop je in gesprek kan gaan met je docenten. Dit kan je heel erg helpen wanneer je bepaalde leerstof niet begrijpt of vragen hebt over het examen. Maak dus zeker gebruik van deze momenten, want zo doe je jezelf een plezier en zo laat je ook merken dat je gemotiveerd bent om te slagen.

5/ Geniet van je tijd

Studeren in het hoger onderwijs kan soms heel vermoeiend en stressvol zijn, maar geniet vooral ook volop van je tijd aan de universiteit of hogeschool. Het is een geweldige tijd om nieuwe vrienden te maken, nieuwe ervaringen op te doen en jezelf verder te ontwikkelen, zowel op professioneel als persoonlijk vlak.

Volg ons op Instagram voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite