Stage lopen of werken als student. Het kan best vermoeiend en soms ietwat overweldigend zijn. Je maakt kennis met bepaalde sectoren binnen de arbeidsmarkt en moet voldoen aan bepaalde verwachtingen. Door de bomen zie je soms het bos niet meer en wordt het allemaal wat veel. Geen zorgen! Kotplanet, het digitale medium gewijd aan het studentenleven in België, geeft jou vijf tips om assertiever te worden op de werkvloer en zo je stage of studentenjob een stuk aangenamer te maken.
Moeilijkheden met het combineren van je studies, werk en sociaal leven? Check zeker onze vier tips.
1/ Maak duidelijke afspraken
Het maken van duidelijke afspraken is een belangrijk element wanneer je stage loopt of als student werkt. Ten eerste helpen deze afspraken om de verwachtingen tussen jou en je stagementor of werkgever op te helderen. Dit zorgt ervoor dat beide partijen weten wat er van zich en van de ander verwacht wordt. Dit zal vervolgens ook helpen om misverstanden en miscommunicatie te vermijden.
Duidelijke afspraken bieden ook een duidelijke structuur voor zowel de student als stagementor of werkgever. Doordat je weet wat er van je verwacht wordt, zal je concrete doelen kunnen opstellen en nastreven. Dit kan je helpen om gericht en gefocust te werk te gaan en deadlines zonder problemen te halen. Anderzijds zullen deze afspraken ook dienen als ondersteuning bij evaluaties. Je stagementor of werkgever heeft zo bepaalde criteria om zich op te focussen, terwijl jij makkelijker kan vragen waar eventueel bijgestuurd moet worden.
2/ Kom op voor jezelf
Wanneer je werkt of stage loopt, is het ook noodzakelijk om voor jezelf op te komen en je grenzen te stellen wanneer dit nodig blijkt. Je grenzen stellen zal bijdragen aan een gevoel van zelfrespect en eigenwaarde, wat dan weer aantoont dat je jezelf serieus neemt en niet zomaar over je heen laat lopen. Dit zal dan ook weer leiden tot het respect van anderen, gezien men het vaak waardeert wanneer mensen duidelijk zijn en zichzelf respecteren.
Niet enkel het wederzijdse respect, maar ook de duidelijke communicatie over je behoeften en wensen zullen ervoor zorgen dat je goede werkrelaties ontwikkelt op de werkvloer. Dit kan op een iets langere termijn een positieve impact uitoefenen op je carrièreontwikkeling binnen het bedrijf of de sector waarin je tewerkgesteld bent. Opkomen voor jezelf en je grenzen stellen is dus zeker van groot belang, maar hou hierbij wel rekening dat je het steeds op een professionele manier doet.
3/ Wees voorbereid
Wanneer je goed voorbereid begint aan je stage- of werkdag, neem je automatisch een professionele houding aan. Dit zal ook een meteen een positieve indruk maken op je stagementor of werkgever. Je toont zo aan dat je je stage of werk en de bijhorende verantwoordelijkheden serieus neemt en dat je gemotiveerd bent om bij te leren en te presteren.
Een goede voorbereiding zorgt er dan ook weer voor dat je beter zal presteren tijdens je stage of op je werk. Het helpt je namelijk om efficiënter te werk te gaan en zo zal je ook betere resultaten behalen. Goede resultaten behalen zal automatisch ook bijdragen aan je zelfvertrouwen. Je zal je meer op je gemak voelen en meer zelfverzekerd zijn over jezelf en je capaciteiten tijdens het uitvoeren van je taken. Ten slotte maximaliseert een goede voorbereiding ook jouw leerervaring, doordat je je kennis en vaardigheden zal kunnen aanscherpen en optimaal gebruik kan maken van de mogelijkheden die je stage of werk je biedt. Goed begonnen is half gewonnen, nietwaar?
4/ Communiceer vlot en duidelijk
Je kon het misschien al afleiden uit wat we eerder al zeiden, maar een duidelijke en vlotte communicatie is simpelweg een onmisbaar element tijdens je stage of op je werk. Wanneer je goed communiceert, wordt je boodschap correct overgebracht. Dit zal enerzijds misverstanden en vergissingen helpen voorkomen en anderzijds bijdragen aan een effectieve samenwerking met je collega’s en je stagementor of werkgever. Een effectieve samenwerking kan er dan weer voor zorgen dat je betere werkrelaties zult hebben. Door duidelijk te communiceren creëer je namelijk een omgeving waarin mensen elkaar beter begrijpen en respecteren.
Een vlotte communicatie helpt ook bij het oplossen van problemen. Wanneer je een probleem snel aanpakt, zorg je er meteen ook voor dat een conflict voorkomen wordt. Loop je toch ergens vast tijdens je stage of op je werk? Vraag je stagementor of werkgever en je collega’s dan zeker om feedback. Wanneer je je openstelt voor het geven en ontvangen van feedback, vergroot je ook de kans om je prestaties, kennis en vaardigheden te verbeteren en jezelf verder te ontwikkelen.
5/ Neem een professionele houding aan
De laatste en misschien wel meest vanzelfsprekende tip is om een professionele houding aan te nemen wanneer je gaat stage lopen of werken. Dit toont dat je serieus bent over je werk en je verantwoordelijken, wat dan ook weer aangeeft dat je betrouwbaar en gemotiveerd bent om je taken tot een goed einde te brengen. Op deze manier wek je meteen meer vertrouwen van je collega’s en je stagementor of werkgever tegenover jou. Wanneer je elkaar meer vertrouwt, creëer je een positieve werksfeer en betere werkrelaties.
Een professionele houding heeft ook een positieve invloed op je persoonlijke ontwikkeling en groei. Door jezelf op een professionele wijze voor te stellen en steeds te werken aan het verbeteren van je vaardigheden en het uitbreiden van je kennis, ontwikkel je jezelf meer en vergroot je de kans op toekomstige carrièremogelijkheden. Je huidige werkgever biedt je mogelijks een vast contract aan, je stage wilt je graag in dienst nemen of je krijgt positieve referenties en aanbevelingen. Wat het ook is, het zal ongetwijfeld goed van pas komen wanneer je je professionele carrière start nadat je afgestudeerd bent.
Volg ons op Instagram voor meer Kotplanet-nieuwtjes!