Groepswerken kunnen nogal een uitdaging zijn voor veel studenten. Soms krijg je gewoonweg een saai onderwerp voorgeschoteld, maar soms heb je ook helemaal geen geluk met je groepsleden. Wanneer je een internationaal project moet uitvoeren, kunnen er zelfs nog meer uitdagingen opduiken. Kotplanet geeft vijf tips om als student een internationaal groepsproject succesvol te navigeren.
Heb jij een groepswerk? Zo breng je het goed ten einde!
1/ Maak duidelijke afspraken
Laat niet aan het toeval over en maak duidelijke afspraken aan het begin van het project. Dit zal de basis vormen van een succesvolle samenwerking. Deze afspraken gaan niet enkel over de taakverdeling, maar ook onder meer over de manier waarop jullie te werk zullen gaan, via welke kanalen jullie zullen communiceren en wie verantwoordelijk is voor welke onderdelen van het project. Door als groep tijdig duidelijke afspraken te maken, voorkom je misverstanden. Zeker wanneer je met verschillende tijdzones werkt, is het belangrijk om wat zaken af te spreken en zeker als het gaat over deadlines.
2/ Stel heldere doelen en verwachtingen
Duidelijke afspraken maken is natuurlijk niet het enige wat je als groep moet doen. Stel ook heldere, meetbare doelen en deel jullie verwachtingen met elkaar. Zo zorg je er enerzijds voor dat elk groepslid begrijpt wat het einddoel van het project is en welke resultaten er behaald moeten worden, maar anderzijds ook dat jullie op dezelfde golflengte zitten doorheen het project. Door jullie verwachtingen af te stemmen, voorkomen jullie ook mogelijke conflicten en blijft iedereen actief betrokken bij het project.
3/ Bepaal de digitale tools
Tijdens een internationaal groepsproject zullen jullie ook gebruikmaken van heel wat digitale tools. Enerzijds heb je de communicatiekanalen – zoals WhatsApp, Outlook en Microsoft Teams – maar anderzijds is het ook belangrijk om te weten waar jullie de voortgang van de groep zullen bijhouden. Denk maar aan platformen zoals Google Drive en Microsoft OneDrive. Ook voor projectmanagement zijn er handige tools, zoals Trello en Asana. Vandaag de dag heb je de keuze uit enorm veel software, applicaties en websites. Bespreek dus welke digitale tools jullie willen gebruiken en zorg dat deze toegankelijk zijn voor alle groepsleden, zodat de workflow van groepsleden of de groep niet verstoord wordt.
Geen geluk met je groep? Op deze manieren kom je op voor jezelf tijdens een groepswerk.
4/ Respecteer elkaar en culturele verschillen
We zouden het eigenlijk niet moeten zeggen, maar respect voor elkaar is cruciaal. Niet enkel tijdens een groepsproject, maar ook gewoon daarbuiten. Maar zeker wanneer je samenwerkt met mensen uit verschillende landen is het belangrijk om niet enkel respect te hebben voor elkaar, maar ook voor elkaars culturele verschillen. Jouw werkstijl, communicatienorm en verwachtingen zijn bijvoorbeeld niet zo zeer gelijk aan die van andere groepsleden. Communiceer hier ook zeker open en eerlijk over met elkaar, zodat jullie groep een respectvolle en inclusieve werkomgeving biedt voor alle groepsleden.
5/ Wees flexibel en open-minded
Tijdens een internationaal groepsproject kunnen er wel eens onverwachte obstakels opduiken. Denk maar aan de verschillen in tijdzones, technische problemen of culturele misverstanden. Het is belangrijk om daarom steeds flexibel en open-minded te zijn. Dit zal ervoor zorgen dat de sfeer optimaal blijft en jullie ook op schema blijven qua werk. Het kan soms een uitdaging zijn om buiten je comfortzone te treden, maar vergeet niet dat jullie uiteindelijk hetzelfde doel voor ogen hebben en dat is het project met succes afronden.
Zo! Met deze vijf tips zal je er ongetwijfeld in slagen om je internationaal groepsproject succesvol te navigeren en af te ronden. Geniet van deze leerrijke periode, veel succes! 🌐
Wil je meer tips voor studenten? Volg ons snel op TikTok!