StudiesTIPS

5 tips om als student om te gaan met faalangst

Een presentatie voor je klas, een examen of zelfs maar een kleine opdracht. De angst om te falen en slechte cijfers te behalen, overmeestert sommigen onder ons al snel. Het feit dat je nu al zover bent gekomen, is het bewijs dat je het wel kunt. Maar om je te helpen deze gevoelens en gedachten tegen te gaan, geeft Kotplanet je zo’n vijf tips om als student om te gaan met faalangst.

1/ Herken momenten van angst

Een eerste stap om te leren omgaan met faalangst is door momenten van angst te herkennen. Wat doe je tijdens deze momenten? Misschien begin je negatief tegen jezelf te spreken of probeer je de opdracht zo lang mogelijk uit te stellen. Door dit te herkennen, word je je bewuster van het probleem en kan je op zoek naar een oplossing.

2/ Bereid je goed voor

Een opdracht, een presentatie, een examen… het maakt niet zoveel uit. Het is belangrijk om jezelf goed voor te bereiden. Zo verminder je gevoelens van angst en stress. Wanneer je grote hoeveelheden te studeren hebt of een grote opdracht moet maken, is het goed om dit te verdelen in kleinere deeltjes. Dit helpt je dan weer om je niet meteen overweldigd te voelen door al het werk dat op je wacht.

3/ Ontwikkel een positieve mindset

Wanneer je je bewust bent geworden van negatieve gedachten en zelfspraak, probeer dit dan geleidelijk te vervangen door positieve affirmaties. Zo kan je bijvoorbeeld de dag beginnen met jezelf moed in te spreken voor de spiegel of een widget installeren op je telefoon met positieve boodschappen. Herinner jezelf eraan dat je je goed voorbereid hebt en dat het normaal is om fouten te maken, maar dat het ook een kans biedt om te leren en te groeien.

4/ Gebruik ontspanningstechnieken

Ga op zoek naar technieken die je helpen ontspannen tijdens momenten waarop je je angstig voelt. Voor de ene student werkt het ene beter dan het andere. De ene zal bijvoorbeeld meer hebben aan mediteren of ademhalingstechnieken, terwijl de andere dan weer kracht vindt in bidden. Wat het ook moge zijn, probeer dit steeds toe te passen in momenten waarop je faalangst het roer probeert over te nemen om zo weer tot rust te komen en te kalmeren.

5/ Zorg voor jezelf

Afsluiten doen we met een hele belangrijke tip: zorg voor jezelf. Zoek steun bij familie, vrienden of anderen om te spreken over je faalangst. Wees ook lief voor jezelf wanneer het dan toch fout gelopen is. Studeren is een leerproces en dat gaat met vallen en opstaan. Fouten maken is – zoals we al zeiden – normaal. Zorg daarnaast ook dat je voldoende slaapt, gezond eet en regelmatig beweegt. Dit kan allemaal positief bijdragen aan je mentale gezondheid en faalangst verminderen.

We hopen dat deze vijf tips jou zullen helpen om je faalangst een halt toe te roepen. Je kan het en zelfs wanneer het eens fout loopt, dan is het een kans om te leren en te groeien. Zet ‘m op, veel succes! 🫶🏻

Wil je meer tips voor studenten? Volg ons snel op TikTok!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite