in , ,

5 tips om als uitwisselingsstudent met heimwee om te gaan

@Pexels - Ketut Subiyanto

Het is eindelijk zover! Je academische droom – waar je zo lang naar uitkeek – gaat in vervulling. Je gaat een semester in het buitenland studeren of loopt er enkele maanden stage. Wanneer je je koffers maakt, stop je er alles in wat je nodig hebt. Maar je familie en vrienden, die kan je helaas niet meenemen. Kotplanet geeft zo’n vijf tips om als uitwisselingsstudent met heimwee om te gaan.

1/ Neem enkele persoonlijke items mee

Onze eerste tip voor jou is om een soort ‘pakketje’ te maken en dat mee te nemen in je koffer of handbagage. Dat pakketje bevat enkele persoonlijke items die een emotionele waarde hebben voor jou. Denk maar aan foto’s met je familie en vrienden, een souvenir of zelfs je favoriete deken. Gezien je voor enkele maanden weg bent, kan dit je helpen om een gevoel van vertrouwdheid en comfort te creëren in je nieuwe omgeving.

2/ Blijf in contact met familie en vrienden

Gelukkig leven we in een tijdperk waarin het vrij eenvoudig is om in contact te blijven met onze familie en vrienden. Dat je enkele maanden in het buitenland gaat studeren of stage lopen betekent niet dat je geen contact meer kunt hebben met je geliefden. Plan samen met hen momenten in om elkaar te spreken via videochat of telefoonoproep. Dat zal je helpen om verbonden te blijven en de afstand minder intens te voelen.

3/ Doe aan journaling

Maar wat als er toch momenten zijn waarop je je eenzaam voelt en geen blijf weet met je gedachten en gevoelens? Als je zo’n momenten meemaakt, kan het goed zijn om aan journaling te doen. Neem een notitieboekje bij de hand, open een document op je computer of download een app op je telefoon en schrijf alles op wat je voelt en wat er in je opkomt. Dit kan jou helpen om je emoties te verwerken en jezelf beter te begrijpen. Iedereen heeft namelijk wat tijd nodig om zich aan te passen aan een nieuwe omgeving met nieuwe mensen.

4/ Zoek steun bij medestudenten

Je mag dan misschien wel helemaal alleen afgereisd zijn naar het buitenland, weet dat je niet helemaal alleen bent en zeker niet de enige bent die heimwee heeft. Andere studenten uit jouw klasgroep en opleiding – die ook besloten hebben om naar het buitenland te gaan – maken mogelijk hetzelfde mee als jij. Zoek daarom zeker steun bij hen. Door met elkaar over jullie gevoelens te spreken en jullie ervaringen met elkaar te delen, zal er ongetwijfeld een gevoel van begrip en samenhorigheid ontstaan. Hun perspectieven kunnen jou helpen en die van jou kunnen hen helpen.

5/ Neem deel aan activiteiten

Als je tenslotte in een ander land studeert of stage loopt, zal je nieuwe mensen leren kennen. Andere internationale studenten die een gelijkaardig avontuur zijn aangegaan als jij, maar natuurlijk ook mensen die afkomstig zijn uit het land waar jij verblijft. Door met hen in contact te komen, zal je zonder enige twijfel de mogelijkheid krijgen om deel te nemen aan activiteiten. Sluit jezelf niet uit en ga ervoor! Zo denk je even niet aan je heimwee en vorm je nieuwe vriendschappen.

Studeren of stagelopen in het buitenland gaat met ups en downs. Het kan soms moeilijk zijn om ver weg te zijn van thuis, maar het is ook een hele mooie en onvergetelijke ervaring. Met deze vijf tips hopen we je alvast geholpen te hebben tijdens de momenten waarop je je familie en vrienden mist. ❤️‍🩹

Wil je meer tips voor studenten? Volg ons snel op TikTok!

Written by Shane R.

What do you think?