BlokStudiesTIPS

5 tips om goed vooruit te komen met je samenvattingen

De blok is begonnen en de samenvattingen moeten nog gemaakt worden. Dat is lastig. In het ergste geval kan je ze vragen aan je buur in de aula. Zodra je de samenvatting hebt, moet je enkel nog studeren! Maar hoe maak je nu die goede vooruitgang in je studie? Hier zijn 5 tips om een goede methode te ontwikkelen. 

1/ Een evenwichtig schema maken

Leg je studietijd en pauzes apart vast en hou je aan je schema. Er is een overvloed aan studies die aantonen dat urenlang studeren zonder te stoppen een averechts effect heeft. Vergeet dus niet om het studeren af te wisselen met pauze. Na een goede pauze ben je veel productiever. De lengte van je pauze kies je zelf. Dat kan gaan van 10 tot 40 minuten. Het is aan jou om het juiste evenwicht te vinden. 

Wist je dat? Na ongeveer 50 minuten heeft de gemiddelde student moeite om geconcentreerd te blijven. Daarna vertraagt het denken en neemt de afleiding het over. Je wordt minder productief en je moet zinnen meerdere keren herlezen. De hersenen worden moe en het studeren lukt niet meer zo goed. Maak het jezelf niet moeilijk, want zo is het een verspilling van je tijd. Zeker tijdens de blok

Een ander advies: heb plezier tijdens je pauzes. Je hebt het recht om jezelf te verwennen! Hier zijn wat ideeën: “nog drie pagina’s samenvatten en dan kijk ik een aflevering van een serie, maak ik koekjes of ga ik wandelen.”

2/ Leer niet vanbuiten

Ook al lijkt je samenvatting alles samen te vatten van je leerstof, ze is niet altijd zo samenvattend als je denkt, vooral als jij ze niet zelf hebt gemaakt. Je kan altijd bepaalde elementen weglaten, zoals overbodige details, precieze data… Sta niet stil bij al deze aspecten. Je kan ze één keer lezen, dat is genoeg (vooral als je de cursus hebt gevolgd, dan zou je de grote lijnen toch al moeten kennen). Verspil je tijd niet door deze stukken inhoud opnieuw te bekijken, zelfs als je ze niet meer weet. Kom ter zake. 

Is vanbuiten leren altijd het antwoord? Niet echt. Het probleem is dat naarmate je enkele jaren doorloopt, worden de vakken dichter en complexer en neemt de leerstof toe. De twee weken blok zijn dan onvoldoende om alle leerstof uit het hoofd te leren. Je moet je vakken niet alleen studeren, je moet ze begrijpen, erover nadenken en er enig perspectief op hebben. Vanbuiten leren zorgt er niet voor dat je kritisch denkvermogen ontwikkelt en een overkoepelend beeld van je cursus krijgt. Je moet leren hoe je de hoofdstukken van je samenvatting met elkaar in verband kan brengen.

3/ Focus op kleurcodes

Of het nu flitsend of pastel is, fluostiften zijn de beste blok-bondgenoten voor studenten! Het klopt dat een samenvatting vol kleurtjes leuker is dan witte pagina’s, maar zorg er ook voor dat je je kleuren verstandig en spaarzaam gebruikt. 

Bedenk een kleurcode. Geel voor definities en belangrijke elementen, groen voor auteurs, roze voor titels, oranje voor concepten… We hebben vaak een visueel geheugen, dus je kan het maar beter gebruiken: kleurcodes stimuleren je geheugen. Bovendien kan je je herinneren wat er gemarkeerd is.

4/ Maak een samenvatting van je samenvatting

Door je samenvatting nog meer samen te vatten, bespaar je tijd wanneer de examens er echt aankomen. Het is niet slecht om de dag voor het examen te eindigen met een dertigtal pagina’s in plaats van zestig. En je wint dubbel: door zelf je samenvatting te schrijven en de tijd te nemen om eentje te maken, hou je de leerstof des te beter vast. 

Nog één advies: als samenvatten je ding niet is, maak dan een mindmap, een voorstelling van je cursus in de vorm van een diagram: met mooie pijlen en kleurcodes. Probeer trefwoorden te gebruiken die je onmiddellijk aan de rest van de inhoud van je cursus doen denken. Met dit schema kan je snel lezen en tegelijkertijd zoveel mogelijk informatie in één weergave visualiseren.

5/ Maak je de leerstof eigen

Als je eenmaal een hoeveelheid informatie hebt opgeslagen, zet die dan om in kennis die je kan gebruiken. Dat wil zeggen: maak je het materiaal eigen en breng het in verband met wat je al weet en reorganiseer je kennis. 

Om dit te doen, moet je niet steeds opnieuw lezen. Er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar om goed gebruik te maken van het opgenomen materiaal, zoals online software (Studyblue, Cérego, XMind2Anki, enz.). Je kunt je wat je bestudeerd hebt ook eigen maken door aanvullende vragen te stellen, je cursus te vergelijken met die van iemand anders, de stof uit te leggen aan je kotgenoott, enz. Het is aan jou!

Veel succes met je examens! 

Volg ons op Instagram en TikTok!

Journaliste freelance - "Hâte-toi de bien vivre et songe que chaque jour est à lui seul une vie", Sénèque

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite