in ,

5 tips om productief te zijn tijdens de tweede zit

@Pexels - Monstera

Heb jij herexamens deze zomer? Het is niet leuk, maar het is ook zeker niet rampzalig! Laat je hoofd dus zeker niet zakken en leer uit je fouten. Om ervoor te zorgen dat je efficiënt kan studeren, geeft Kotplanet je vijf tips om productief te zijn tijdens de tweede zit.

Heb jij herexamens in augustus? Zo maak je een goede examenplanning!

1/ Studiemateriaal controleren

Je herexamens vinden plaats in augustus of begin september. Dit betekent dat het tegen dan vast alweer eventjes geleden is dat je je handboeken en andere studiematerialen hebt bekeken. Terwijl je je voorbereidt op de zomerse blok, is het daarom belangrijk dat je je studiemateriaal controleert. Kijk goed na of er geen informatie ontbreekt, zodat je ook geen zaken vergeet te noteren in je samenvattingen. Wanneer je cursusmateriaal in orde is, bespaar je jezelf ook extra tijd en kan je veel efficiënter studeren.

2/ Positieve mindset

Zowel tijdens de blok als tijdens de examenperiode in de zomer, is het belangrijk dat je een positieve mindset aanneemt. Geloof in jezelf en je capaciteiten. Het is niet altijd even gemakkelijk, maar wanneer je gelooft dat je zal slagen, dan is de kans ook groot dat het effectief zo zal zijn. Wees dus niet te hard voor jezelf als iets niet meteen lukt en beloon jezelf ook na een lange studiedag en zeker na de tweede zit.

3/ Vermijd afleidingen

Tijdens het studeren is het belangrijk om zoveel mogelijk afleidingen te vermijden. Ga dus niet in een ruimte studeren met veel prikkels. Vermijd zaken als een telefoon, tablet of televisie. Zo kan je ten volle geconcentreerd blijven. Hoe minder je afgeleid bent en hoe beter je je studietijd beheert, hoe efficiënter je zal kunnen studeren en hoe verder je zal geraken in je studievooruitgang. Dit betekent natuurlijk niet dat je even je gedachten mag verzetten tijdens je pauzes!

4/ Optimaal studeren

Probeer tijdens de zomerse blok ook om je studietijd optimaal te benutten. Maak een duidelijk schema en probeer je hier ook zo goed mogelijk aan te houden. Verdeel je tijd over verschillende onderwerpen en vakken en maak een prioriteit van de belangrijkste en moeilijkste onderdelen. Probeer actieve studiemethoden uit, zoals het stellen van vragen aan jezelf, het uitleggen van bepaalde deeltjes aan anderen en natuurlijk het maken van samenvattingen. Zo zorg je ervoor dat je de leerstof beter begrijpt en onthoudt.

5/ Genieten van de zon

Een laatste tip: sluit jezelf niet op! Neem voldoende pauzes na lange uren van studeren. Dit zal je helpen om te ontspannen en jezelf weer op te laden. Zo kan je beter gefocust blijven, waardoor je dus ook efficiënter zal studeren tijdens je tweede zit. Het is zomer, dus geniet volop van de zon en het goede weer! Je kan zelfs buiten studeren, als je dat liever hebt. Zorg er alleen voor dat je niet hele tijd afgeleid raakt. 😉

We hopen dat deze vijf tips jou tijdens je tweede zit zullen helpen om zo productief mogelijk te blijven. Examenperiodes zijn nooit fijn, maar het is eventjes op de tanden bijten. Benut je studietijd optimaal, geloof in jezelf en dan komt het allemaal goed. Veel succes! 🍀

Volg ons op Instagram en TikTok voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

Written by Shane R.

What do you think?