in ,

5 tips om succesvol te communiceren als stagiaire op je nieuwe stageplaats

@Pexels - @Andrea Piacquadio

Ga je binnenkort stage lopen, heb je al eens stage gelopen of heb je een nieuwe studentenjob? Dan weet je waarschijnlijk dat het soms even kan duren voordat je je op je gemak voelt met je nieuwe collega’s. Maak je geen zorgen, want Kotplanet geeft je 5 tips die je zullen helpen om je geleidelijk aan goed te integreren in de groep!

1/ Ken je nieuw bedrijf

Het is altijd goed om op voorhand al een beetje informatie te verzamelen over je nieuwe werkplaats. Vooral de algemene zaken zoals de naam, de geschiedenis, de missie en visie, de bedrijfswaarden en bijvoorbeeld ook wat ze allemaal al bereikt hebben. Misschien hebben ze een prijs gewonnen voor één van hun campagnes of hebben ze samengewerkt met een internationaal bedrijf of klant. Dit is niet alleen handig voor jou, maar dit toont ook aan dat je tijd hebt gemaakt om je te verdiepen in het bedrijf. Daarnaast kan je ook eens kijken naar hun website en sociale media. Dit zijn allemaal zaken die je een beter beeld gaan geven over het bedrijf. 

2/ Leer je collega’s kennen

Om te beginnen is het belangrijk dat je hun naam en voornaam probeert te onthouden. Ik weet dat het niet altijd voor de hand liggend is om de naam van iedereen te kennen. Het kan zijn dat het bedrijf te veel werknemers heeft, maar probeer eerst de namen te onthouden van mensen met wie je het vaakst ga werken. Dit creëert al een band tussen jullie. Daarnaast is het belangrijk dat je initiatief durft te nemen, bijvoorbeeld wanneer je collega een verhaal aan het vertellen is, durf een vraag te stellen. Uiteraard moet je niet opdringerig voorkomen, maar je voelt dat zelf wel aan.

Wil je een goede e-reputatie opbouwen? Kotplanet toont je hoe je dit kan doen. 

3/ Participeer in gesprekken

Het kan altijd helpen om deel te nemen aan een gesprek. Let op! Deelnemen aan een gesprek betekent niet dat je altijd iets moet zeggen. Het kan ook zijn dat je gewoon mee knikt of enthousiast het gesprek volgt. Het belangrijkste is dat je collega’s zien dat je je probeert te integreren. Wie weet kom je de volgende dagen zelf met een onderwerp waarover je kan discussiëren met je collega’s.

4/ Geef je collega’s de kans om jou te leren kennen

Natuurlijk is het ook belangrijk dat je collega’s jou beter leren kennen. Alleen op die manier gaan jullie een goede professionele relatie opbouwen. Je moet je collega’s dus de kans geven om je beter te leren kennen. Dit kan je doen door af en toe eens over jezelf te vertellen. Je hoeft niet alles in één keer te vertellen, maar je kan over een leuke ervaring praten of over een hobby. Wees altijd oprecht! Iedereen is anders en dat is het mooie aan leren samenwerken met andere mensen. Dus het belangrijkste is dat je gewoon jezelf bent!

Je hebt een kot, maar je wil voorkomen om een ongezonde levensstijl te hebben? Geen zorgen, hier zijn enkele tips om toch fit te blijven ook al ben je op kot.

5/ Neem tegelijkertijd pauze met je collega’s

Samen pauze nemen met je collega’s is een snelle manier om een band te maken met hen. De pauze zorgt ervoor dat jullie over alles kunnen spreken. Het moet niet gelinkt zijn aan jullie job. Op deze manier leer je de persoonlijkheden van je collega’s beter kennen. Misschien is er iemand die dezelfde studies heeft gedaan? Dan kan je aan die persoon vragen: hoe was zijn studentenleven of werkervaring? Je leert tijdens de pauze verschillende dingen te weten over je team. Dit terwijl dat als je alleen gaat eten, ze misschien denken dat je geen zin hebt om je te integreren.


Volg ons op Instagram voor meer tips, fun en advies!

Written by Prisca B.

What do you think?