StagesTIPS

5 tips om te gebruiken tijdens je stage

Stages zijn interessant om actief deel te nemen aan het toekomstige werkleven. Het is de beste tijd om alles wat je weet in de praktijk te brengen, nieuwe ervaringen op te doen en te beseffen dat het studentenleven en het werkleven soms helemaal niet op elkaar lijken. De overgang van een theoretische naar een praktische wereld is niet altijd gemakkelijk. De eerste stap is je aanpassen wij geven je 5 tips om je aan te passen. 

1/ Stel jezelf voor

Dit is niet alleen de basis van beleefdheid, maar ook een goede manier om een goede indruk te maken. Zoek allereerst uit wie je leidinggevende is en ga eerst naar hem of haar toe, groet hem/haar en noem je voornaam. Stel jezelf niet gewoon voor als ‘de stagiair’, anders wordt het moeilijk om je aan te spreken. Stel jezelf dan voor aan de rest van het team en doe een poging om namen te onthouden. Spreek iedereen aan als meneer/mevrouw + achternaam en wacht tot zij je toestaan om hen bij hun voornaam te noemen. Hiermee laat je zien dat je serieus bent en respect hebt voor je collega’s. Sommige mensen zullen moeite hebben om je voornaam te onthouden of hem verkeerd uitspreken, dus wordt niet boos op ze: corrigeer ze geduldig of laat ze je een coole bijnaam geven die gemakkelijker te onthouden is. Je komt emotioneel dichter bij hen en zij zullen je sneller in de groep integreren. Je komt over als de beleefde en aangename stagiair en niet als de zelfvoldane en hooghartige die ze liever uit de groep willen houden. 

2/ Ken je plaats en blijf daar 

Het is verleidelijk om al je kennis in te willen zetten om indruk te maken op je leidinggevende. Weet dat je nog steeds aan het leren bent, dus accepteer dat je niet alles weet. Aarzel niet om beroep te doen op andere, meer ervaren mensen in het team om je te helpen wanneer je op een ongewone situatie stuit. Probeer niet alles zelf op te lossen. Geef geen antwoord aan cliënten/patiënten als je niet zeker bent van je antwoord. Maar wees ook niet overmoedig. Je hebt dingen geleerd, je hebt de vaardigheden om te laten zien, maar ga niet over je grenzen

3/ Neem initiatief 

Wanneer jij arriveert, is het moeilijk om taken toe te wijzen. Sommige bedrijven hebben nog nooit een stagiair ontvangen of werken voor het eerst met deze school samen. Als je een taak ziet die binnen jouw bereik lijkt te liggen, aarzel dan niet om hen te vragen of zij die aan jou kunnen geven. Als zij niet jouw leidinggevende zijn, zullen de mensen je niets zelf vragen, zullen ze verder werken alsof je er niet bent en zal je hen vele weken blijven volgen zonder dat het productief is.

4/ Streef naar leven en verbeteren 

Je krijgt niet altijd feedback op je werk. Je loopt het risico dat je tijdens je evaluatie alle opmerkingen tegelijk krijgt. Aarzel niet om aan het eind van de dag feedback te vragen hoe je het beter zou kunnen doen en om te laten zien hoe je je in de loop van de dagen hebt ontwikkeld. Daag jezelf uit en doe je best. Je kan ook vragen of je een van de technieken aangeleerd kan worden. Als je bijvoorbeeld studeert voor bakker en je ziet een medewerker een recept maken dat je niet in de les hebt gezien, vraag dan of ze het je kunnen leren.

5/ Het verleden is het verleden 

Een van de meest voorkomende fouten is het maken van opmerkingen over je vorige stageplaatsen. Als je slechte dingen over hen zegt, kunnen de mensen denken dat je ondankbaar bent, dat je alles in jouw voordeel wil, dat je een slachtoffermentaliteit hebt en er is geen garantie dat je bij de volgende stageplaats niet hetzelfde met hun zal doen. Je zal een slechte eerste indruk achterlaten en gewantrouwd worden. 

Je bent nu gewapend om je stage goed te beginnen! Kotplanet hoopt dat je tevreden zal zijn en dat je veel zal leren!

Wat denkt de Kotplanet community op @Instagram? 

Van de 210 studenten die onze vragen op Instagram beantwoordden, lijkt 54% klaar om te werken. 35% is bang dat ze niet zullen slagen en de overige 11% weet dat het voor hen ingewikkeld zal zijn. Om je te integreren in je zeggen de ondervraagde studenten dat je best met collega’s of medestagiairs praat (35%), niet bang bent om vragen te stellen (40%) en in een goede stemming bent (25%).

Volg ons op Instagram en TikTok! Word ook lid van onze Facebookgroep voor meer tips, advies en humor!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite