StagesTIPS

5 tips voor het schrijven van je stageverslag

Je stage loopt ten einde en het is bijna tijd om je stageverslag in te dienen. Er zijn natuurlijk zoveel leukere dingen om te doen dan een heel verslag te schrijven, maar je hebt geen keuze. Weet je niet goed hoe je eraan moet beginnen? Geen zorgen, want Kotplanet geeft je zo’n vijf tips voor het schrijven van je stageverslag.

Moeite met je te integreren op je stageplaats? Check zeker onze tips om assertiever te zijn op stage!

1/ Hou alles vanaf het begin goed bij

Of je nu een korte kijkstage hebt of drie lange maanden aan de slag moet, het is van belang om alles goed bij te houden. Schrijf dagelijks in een logboek welke taken je uitgevoerd hebt en verzamel meteen voorbeelden van deze taken. Niet enkel zijn dit meestal verplichte onderdelen, maar je bespaart jezelf er ook heel wat tijd mee. Jezelf goed organiseren helpt je om efficiënt te werken.

2/ Lees de richtlijnen goed na

We hadden het net over verplichte onderdelen en dat brengt ons meteen bij de richtlijnen van je stageverslag. Het is cruciaal dat je goed naleest wat er van jou verwacht wordt. Wat houdt de opdracht concreet in? Welke zaken moeten in mijn stageverslag staan? Het zijn slechts enkele vragen die je jezelf kan stellen bij het opstellen van je stageverslag. Door de richtlijnen goed na te lezen, verlaag je ook het risico om punten te verliezen. Om zeker te zijn dat je alle verplichte onderdelen hebt, kan je je stageverslag structureren.

3/ Structureer je verslag

Het structureren van je stageverslag is een goede manier om efficiënt te werken en niet zo snel overweldigd te worden door de hoeveelheid informatie waar je rekening mee moet houden. Nadat je de richtlijnen doorgenomen hebt, schrijf je dus best even alle belangrijke puntjes op. Op deze manier kan je je verslag al vorm geven en zo deel per deel uitschrijven.

4/ Geef voldoende voorbeelden

Wanneer je dan werkelijk alles aan het uitschrijven bent, zal je niet enkel je stageplaats moeten analyseren. Je zal ook jezelf en het bedrijf of de organisatie moeten evalueren en een grondige beschrijving moeten geven van je takenpakket. Hier kruipt best wat tijd in, maar docenten hechten hier veel belang aan. Het toont namelijk aan dat je inzicht hebt in je sterktes en werkpunten en hoe je stage-ervaring verlopen is. Probeer bij elk van deze onderdelen voldoende concrete voorbeelden te voorzien. Dit zal je stagebegeleider helpen om een beter beeld te vormen van jouw stage.

5/ Wees professioneel

Tijdens het uitschrijven van je stageverslag en het voorzien van concrete voorbeelden, is het belangrijk om professioneel te zijn. Je hebt misschien wat minder leuke momenten gekend tijdens je stage, maar vergeet niet dat je stageverslag geen persoonlijk dagboek is. Wees open en eerlijk, maar hou er rekening mee dat je ook objectief bent. Professioneel zijn betekent daarnaast ook dat je extra aandacht moet besteden aan het nalezen en controleren van je stageverslag vooraleer je het indient. Schrijf op een formele toon, vermijd grammaticale- en spellingsfouten en verzorg de lay-out van je verslag.

Met deze vijf tips hopen we je alvast goed op weg geholpen te hebben bij het schrijven van je stageverslag. We wensen je dan ook veel succes toe met je stage en het schrijven van je stageverslag!

Volg ons op Instagram en TikTok voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite