Vind jij schrijven leuk, droom je misschien zelfs van een job als copywriter of journalist, maar zijn je schrijfvaardigheden nog niet wat ze moeten zijn? Geen zorgen! Wij gaan jou in dit artikel zo goed mogelijk proberen op weg te helpen. Kotplanet geeft vijf tips voor studenten die hun schrijfvaardigheden willen verbeteren.
Wil jij creatief schrijven? Ontdek snel onze vijf leuke vormen voor studenten.
1/ Lees regelmatig en divers
Als je je schrijfvaardigheden wil verbeteren, is regelmatig lezen een van de meest effectieve manieren om dat te doen. Door verschillende genres te lezen – van fictie en non-fictie tot journalistieke artikels en wetenschappelijke rapporten – krijgt je inzicht in de diverse manieren waarop schrijvers hun verhalen of ideeën op papier zetten. Probeer tijdens het lezen te kijken naar de schrijfstijl, toon en structuur, alsook hoe argumenten worden opgebouwd en ondersteund. Zo krijg je niet enkel de kans om verschillende stijlen en technieken te leren, maar ook om je eigen stijl te ontwikkelen. Dus… als je enkele pagina’s per dag leest, zullen jouw schrijfvaardigheden zeker een boost krijgen.
2/ Breid je woordenschat uit
Het is niet enkel goed om regelmatig te lezen en hierbij verschillende genres onder de loep te nemen, maar gewoonweg ook om je woordenschat uit te breiden. Dit kan je enerzijds al doen tijdens het lezen, maar ook door zelf op zoek te gaan. Hiervoor kan je gebruikmaken van woordenboek, websites en applicaties. Vaak bieden deze ook interactieve testjes aan, zodat jij je kennis kan testen en nieuwe woorden makkelijker kan onthouden. Het is ook nuttig om niet enkel woorden te leren, maar ook synoniemen ervan. Zo kan je meer variatie aanbrengen in je tekst en herhaling voorkomen. Hoe breder je woordenschat, hoe meer mogelijkheden!
3/ Oefen dagelijks
Wie beter wil worden in iets, moet er natuurlijk ook voldoende tijd voor maken. Als je je schrijfvaardigheden wil verbeteren, dan is het dus ook logisch dat je er dagelijks wat tijd voor maakt. Begin met een aantal minuten per dag, waarbij je bijvoorbeeld een dagboek bijhoudt, een kort verhaal of zelfs een gedicht schrijft. Wanneer je het gewend raakt aan het proces, kan je zelfs wat meer tijd spenderen hieraan. Door dagelijks te oefenen, kan je je natuurlijke schrijfstijl verder ontwikkelen en leer je hoe je je gedachten kan omzetten in woorden. Vergeet niet dat het leerproces met vallen en opstaan zal verlopen en dat je dus ook de ruimte hebt om te experimenteren. Als je vaak schrijft, zal je dus ook steeds beter worden.
Ben jij volop aan het solliciteren? Met deze vijf tips schrijf je een krachtige motivatiebrief!
4/ Gebruik een duidelijke structuur
Je teksten kunnen ook beter worden door een duidelijke structuur te gebruiken. Vaak is dit inleiding, midden en slot, maar dat kan natuurlijk anders zijn op basis van het genre waarin je wil schrijven. Als je toch deze structuur volgt, dan kan je in de inleiding op een heldere manier het onderwerp en de hoofdpunten aanhalen. In het midden richt je je op het uitwerken van je onderwerp en wanneer je toekomt aan het slot, dan geef je een conclusie van de belangrijkste punten. Ook tussentitels kunnen zeker handig zijn als je bijvoorbeeld een artikel zou schrijven. Denk dus eerst goed na wat je gaat schrijven en probeer dan een structuur te bedenken die er het beste bij past.
5/ Vraag om feedback
Tot slot is feedback cruciaal voor jouw groei als schrijver. Laat daarom je teksten nalezen door vrienden, medestudenten, familieleden of docenten en vraag hun mening. Wees ook specifiek door te vragen om op te letten voor zaken als helderheid, argumentatie, stijl en grammatica. Constructieve feedback kan je helpen om een beter inzicht te krijgen in je sterke punten en werkpunten. Vat hun meningen dus ook zeker niet persoonlijk op, maar gebruik het om jezelf vooruit te duwen. Ook platformen zoals ChatGPT kunnen een meerwaarde bieden om feedback te krijgen op je teksten.
Met deze vijf tips hopen we dat we jou alvast op weg geholpen hebben om jouw dromen na te streven. We kijken uit naar jouw geschreven content. Veel succes! ✍️
Wil je meer tips voor studenten? Volg ons snel op TikTok!