StudiesTIPS

5 tips voor studenten om beter te presenteren

Je moet weldra een presentatie geven, maar je houdt er totaal niet van om voor publiek te spreken. Oh nee, wat nu? Geen zorgen! Je kan altijd op ons rekenen. Lees daarom zeker verder, want Kotplanet geeft in dit artikel zo’n vijf tips voor studenten om beter te presenteren.

1/ Bereid jezelf goed voor

De eerste tip in het rijtje is misschien wel het meest logische: bereid jezelf goed voor! Herhaal je presentatie meermaals nadat je deze gemaakt hebt. Als het je helpt, schrijf dan ook even in grote lijnen uit wat je wilt vertellen. Hou er wel rekening mee dat je je verhaal nog steeds op een authentieke wijze brengt en dus niet alsof je het compleet uit je hoofd hebt geleerd. Hoe beter je de inhoud van je presentatie onder de knie hebt, hoe meer zelfvertrouwen je zult hebben en hoe minder gestrest je je zult voelen.

2/ Gebruik voldoende visuele hulpmiddelen

Wat je ook doet, vermijd te veel tekst en te weinig beelden! Wanneer je je presentatie maakt, is het goed om zo veel mogelijk kernwoorden te gebruiken en voldoende visuele hulpmiddelen op je dia’s te plaatsen. Vaak is dit een foto, maar je kan ook een leuke GIF of een korte video – indien het relevant is – gebruiken. Zo maak je het niet enkel leuker voor jezelf, maar ook voor je publiek.

3/ Betrek het publiek

We begrijpen maar al te goed dat je zenuwachtig bent voor je presentatie en mogelijks niet graag voor een groter publiek staat. Toch is het een goed idee om het publiek te betrekken tijdens het presenteren. Dit kan je eenvoudig doen door een vraag te stellen en hen te laten antwoorden. Op deze manier zorg je er enerzijds voor dat ze aandachtig blijven en anderzijds maakt het je presentatie ook aangenamer.

4/ Ontspan je

Het is belangrijk om je te ontspannen voor en tijdens je presentatie. Als je merkt dat je zenuwachtig bent voor je presentatie, dan kan je bijvoorbeeld ademhalingstechnieken toepassen om ervoor te zorgen dat je weer tot rust komt. Ook tijdens je presentatie is het belangrijk om op je ademhaling te letten. Als je je goed voorbereid hebt, dan komt het zeker goed!

5/ Reflecteer en evalueer

Tot slot is het een goed plan om na je presentatie even te reflecteren over hoe het ging. Je kan dan voor jezelf evalueren wat goed ging en wat minder goed ging. Wanneer je dan weer een presentatie moet geven, weet je wat je aandachtspunten zijn en dan kan je hier ook aan werken. Zo verbeter je je presentatievaardigheden en zal je het dus zonder twijfel (nog) beter doen!

Door jezelf goed voor te bereiden, voldoende visuele hulpmiddelen te gebruiken, het publiek te betrekken en te reflecteren en evalueren hoe je presentatie was, zal je ongetwijfeld met meer zelfvertrouwen en moed aan je presentatie beginnen. We willen je dan ook alvast veel succes toewensen! Vertel ons via sociale media zeker hoe je presentatie ging.

Wil je graag meer tips voor studenten? Volg ons dan zeker op Instagram en TikTok.

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite