StudiesTIPS

5 voordelen van het bijwonen van hoorcolleges als student

Het academiejaar is inmiddels alweer eventjes bezig. De vele hoorcolleges en deadlines hebben je mogelijks alweer zin gegeven om je wekker uit te zetten en verder te slapen. Toch is het belangrijk om aanwezig te zijn! Kotplanet geeft je zo’n vijf voordelen van het bijwonen van hoorcolleges als student

1/ Direct contact

Een eerste voordeel van het bijwonen van hoorcolleges, is het directe contact dat je hebt met je docenten en medestudenten. Wanneer je thuis blijft en de les skipt, dan zal je geen leuke momenten op de campus kunnen beleven met je vrienden. Ook wanneer iets niet duidelijk is, kan je je docent niet meteen vragen stellen. Bovendien is sociaal contact goed voor je, denk maar even terug aan de coronapandemie van nog niet zo lang geleden.

2/ Notities maken

Tijdens hoorcolleges krijg je vaak de belangrijkste zaken mee uit je cursusmateriaal. Daarbovenop illustreren docenten bepaalde materie ook vaak aan de hand van relevante voorbeelden en anekdotes. Wanneer je niet aanwezig bent tijdens het hoorcollege, krijg je deze informatie niet mee. Dit kan toch enigszins een verschil maken tijdens het studeren voor je examens.

3/ Peer learning

Of je nu een groepswerk moet maken of je vrienden samen willen studeren tijdens meerdere springuren, je zal van thuis uit moeilijk kunnen deelnemen aan deze momenten. Peer learning is een goede manier om ideeën uit te wisselen en van elkaar te leren. Daarbovenop kan het je ook motiveren tijdens het voorbereiden van je examens.

4/ Voorbereiden op examens

Studenten die vaker aanwezig zijn tijdens hoorcolleges, hebben statistisch gezien een hogere kans om te slagen voor hun examens. Het kan helpen om de leerstof beter te begrijpen en te onthouden. Veel opleidingen organiseren ook hoorcolleges die toegewijd zijn aan het overlopen van de examenleerstof, het herhalen van de te kennen materie en het beantwoorden van vragen over examens. Door niet aanwezig te zijn op je campus, loop je zulke opportuniteiten mis.

5/ Begeleiding bij opdrachten en projecten

Wanneer je ten slotte bezig bent met een opdracht of een project, dan kan het wel eens gebeuren dat je iets niet zo goed begrijpt of compleet vastloopt. Je kan dan langsgaan bij je docent voor begeleiding en zo snel weer verder werken. Zo ga je efficiënt om met je tijd en hoef je je niet druk te maken om de deadline.

Wil jij graag meer leuke content voor studenten ontvangen? Volg ons dan zeker op Instagram en TikTok!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite