StudiesTIPS

6 redenen waarom studenten een nieuwe taal moeten leren

Interesse in talen, graag op vakantie gaan in een bepaalde regio of veel vrienden hebben die dezelfde vreemde taal spreken, er zijn ongelofelijk veel redenen die je kan hebben om een nieuwe taal te leren. Maar wat het ook is, een nieuwe taal leren is altijd positief! Kotplanet geeft je zo’n zes redenen waarom je als student zeker een nieuwe taal moet leren.

Wil je graag in het buitenland studeren? Check dan zeker onze vier redenen waarom je op Erasmus moet gaan

1/ Communicatieve vaardigheden

Wanneer je een nieuwe taal leert, verbeter je automatisch je communicatieve vaardigheden. Op deze manier zal je effectiever kunnen communiceren met mensen uit andere landen en culturen, wat zeker leuk is als je internationale vrienden hebt. Het is daarnaast ook handig als je het plan hebt om later in het buitenland te gaan werken en wonen.

2/ Carrièremogelijkheden

Je kan het beheersen van talen een beetje vergelijken met het hebben van een rijbewijs, gezien beide wel erg gewild zijn op de arbeidsmarkt. Als jij meerdere talen spreekt, dan is dat een zeer waardevolle aanvulling op jouw CV. Vooral wanneer je voor je werk in contact zal komen met internationale klanten of collega’s, is het zeer handig als jij meerdere talen beheerst.

3/ Cognitieve vaardigheden

Het is misschien niet een link die je meteen zal leggen, maar het leren van een nieuwe taal helpt ook bij de ontwikkeling van je cognitieve vaardigheden. Denk hierbij maar aan zaken als probleemoplossend en kritisch denken, alsook multitasking. Daarnaast zal ook je geheugen en aandachtspanne verbeteren. Uit studies blijkt namelijk dat het leren van een nieuwe taal de hippocampus – het hersengebied dat verantwoordelijk is voor het vormen van nieuwe herinneringen en het geheugen – vergroot. Long story short: een nieuwe taal leren is dus een goede training voor je brein!

4/ Culturele verrijking

Misschien heb je een dubbele nationaliteit, ga je vaak op reis naar hetzelfde land of heb je interesse in bepaald land. Wat het ook is, het leren van een nieuwe taal kan je helpen om de cultuur en de geschiedenis van het land in kwestie beter te begrijpen en te waarderen. Dit zorgt er dan weer voor dat je je horizon verbreedt en dat je jezelf open kan stellen voor nieuwe ervaringen en perspectieven.

5/ Persoonlijke relaties

Heb je toevallig een partner, familielid of vriend die anderstalig is? Dan zal het leren van een nieuwe taal ongetwijfeld ook een positieve invloed uitoefenen op jouw persoonlijke relaties. Op deze manier geraak je betrokken bij hun cultuur en zal je hen ook beter begrijpen. Dat kan leiden tot een sterkere band en meer diepgaande connecties en gesprekken met deze personen.

6/ Reiservaring

Ook wanneer je op reis gaat, in het buitenland wilt studeren of er aan denkt om later in het buitenland te werken, is het belangrijk om een nieuwe taal te leren. Dit zal je reiservaring sterk verbeteren. Zo wordt het gemakkelijker om pakweg de weg te vinden, te communiceren met de lokale bevolking en zelfs de lokale cultuur te ontdekken. Natuurlijk hebben bepaalde regio’s ook hun eigen dialect, maar als je de hoofdtaal spreekt en begrijpt, dan sta je zonder twijfel een hele stap verder!

Dacht je er aan om een nieuwe taal te leren? Wacht dan niet langer en begin er zeker aan! Er zijn voldoende websites, applicaties en video’s om de grammatica en woordenschat onder de knie te krijgen. Ook kan het leuk zijn om te oefenen met je partner, familie of vrienden. Mocht je toch meer structuur willen, dan kan je altijd via je onderwijsinstelling of avondschool een nieuwe taal leren. Wat je ook kiest, veel succes en plezier!

Volg ons op Instagram voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite