in ,

6 tips om een side hustle te starten als student

@Pexels - RF Studio

De recente inflatie, door onder meer de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne, heeft het leven op korte tijd enorm duur gemaakt. Naast de kosten die je hebt, wil je graag ook wat leuks doen. Daarom geeft Kotplanet je zes tips om een side hustle te starten als student om zo makkelijk een centje bij te verdienen.

Wil je graag weten op welke manieren je snel wat kan bijverdienen? Check dan zeker onze vier manieren

1/ Maak gebruik van je netwerk

Ben je op zoek naar een mogelijkheid om extra centjes bij te verdienen tussen het studeren door? Natuurlijk zijn er tal van websites en applicaties waar je terecht kan tijdens je zoektocht, maar vergeet ook niet dat je ook kan vragen aan onder meer je vrienden en familie. Misschien kunnen zij wel wat hulp gebruiken of kunnen zij jou wel een opportuniteit bezorgen. Wanneer je je connecties benut, zal je sneller wat vinden.

2/ Doe wat je graag doet

Misschien heb je al een studentenjob, maar wil je graag nog enkele extra uurtjes vrijmaken? Wat het ook is, doe iets wat je graag doet. Wanneer je je werk graag doet, ben je meer gemotiveerd om er tijd en energie in te steken en zal je er ook meer plezier aan beleven. Het zou namelijk doodzonde zijn mocht je je side hustle tegen je zin doen.

3/ Maak een goede planning

Als student is het belangrijk om een goede planning op te stellen en zich hieraan te houden. Je studeert en volgt les, maar daarnaast heb je mogelijks al een studentenjob en wil je ook graag wat leuks doen met je vrienden en familie of genieten van een rustig dagje na een vermoeiende week. Het is niet de bedoeling dat je side hustle al jouw vrije tijd gaat innemen. Daarom is het belangrijk om ook voldoende vrije tijd in te plannen, zodat je jezelf niet compleet uitput. Dit kan namelijk leiden tot een burn-out. Een goede work-life balans is dus de boodschap!

4/ Hou rekening met je uren en inkomsten

Als student mag je sinds dit jaar in België zo’n 600 uren werken als student. In die 600 uren mag je bruto maximaal €7.965 verdienen als je ouders samen worden belast, €10.090 als je ouders alleen worden belast en €11.952,50 als je ouders alleen worden belast en jij een beperking hebt. Wanneer je over het maximum aantal uren of meer verdient dan toegestaan, dan loop je het risico zelf belastingen te moeten betalen en zullen je ouders mogelijks ook meer belastingen moeten betalen. Het is daarom belangrijk om goed bij te houden hoeveel uren je werkt en hoeveel je tijdens deze uren verdient. Zo kom je later niet in de problemen. Je kan dit bijhouden via Student At Work.

5/ Wees gedisciplineerd

Het kan soms moeilijk zijn om je studies, je werk en je privéleven te combineren. We vertelden al eerder dat het daarom belangrijk is om een duidelijke planning op te stellen en zo een goede work-life balans te creëren. Maar dat is niet alles! Het is ook belangrijk om gedisciplineerd te zijn. Extra werken buiten het studeren vergt heel wat tijd, inzet en consistentie. Misschien moet je vroeg op of tot laat werken. Dit kan met momenten best vermoeiend en moeilijk zijn, maar daarom dat je moet volhouden en jezelf moet motiveren om door te zetten. Hard work pays off!

6/ Vergeet niet te genieten

En last but not least: vergeet niet om te genieten. Met deze tip koppelen we even terug naar de eerste tip in het rijtje. Wanneer je een side hustle kiest die je graag doet, zal je er ook meer plezier aan beleven. Gezien je er al extra tijd voor moet vrijmaken, is het dan ook belangrijk om er ten volle van te genieten en er voldoening uit te halen. Het is ten slotte een nieuwe ervaring, dus enjoy!

Volg ons op Instagram voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

Written by Shane R.

What do you think?