in ,

6 tips voor kotstudenten om eindelijk hun kot op te ruimen

@Rachel Claire

De koude en donkere winterdagen en de stressvolle examenperiode. Wanneer je niet aan het studeren was, zat je liever in je deken gerold met een warm drankje naar een film te kijken om even tot rust te komen. Het laatste waar je aan dacht, was je kot opruimen… ook al stapelde de rommel zich steeds meer op. Maar wat nu? Geen zorgen! Kotplanet geeft zo’n zes tips voor kotstudenten om eindelijk hun kot op te ruimen.

1/ Maak een planning

Toen je examens ten einde liepen, merkte je op dat je heel wat werk hebt om je kot te poetsen en op te ruimen. Het kan best overweldigend zijn als je veel te doen hebt. Relax! Kijk rustig even rond wat er allemaal gedaan moet worden en hoeveel vrije tijd je hebt om deze taken af te ronden. Maak een planning, zodat je deze huishoudtaken goed kunt verdelen. Je hoeft namelijk niet alles in één keer te doen!

2/ Begin met kleine taken

Net als studeren is opruimen niet zo zeer het leukste wat je te wachten staat, maar het moet nu eenmaal gebeuren. Als je een duidelijke planning hebt opgesteld, is het tijd om van start te gaan! Begin daarbij met kleine taken. Deze zijn snel afgerond, waardoor je je er geen zorgen meer over hoeft te maken. Het zal je ook motiveren, want zo kan je sneller taken schrappen van je to-do-lijstje. Alle beetjes motivatie zijn welkom, nietwaar?

3/ Doe elke dag een beetje

We haalden het al even aan bij het eerste puntje. Je hebt misschien wel veel huishoudtaken, maar je hoeft niet alles in één keer te doen. Dit zal je alleen maar overweldigen, demotiveren en uitputten. Hierbij komt je planning goed van pas! Als je alles goed hebt gepland, dan kan je elke dag een beetje doen. Met kleine taken ben je vrijwel meteen klaar, terwijl je grotere huishoudtaken kunt spreiden over meerdere dagen. Zo help je jezelf een heel stuk vooruit!

4/ Sorteer en minimaliseer je spullen

Terwijl je je kot opruimt, is het een goed idee om je spullen meteen te sorteren. Zet alles wat niet op z’n plek staat weer even terug en gebruik, bijvoorbeeld, opbergdozen voor de andere spulletjes die overblijven. Gooi niet zomaar wat in die opbergdozen. Hoe minder je hebt, hoe minder je moet opruimen. Als er dus wat bij zit dat je niet meer kan gebruiken, geef of verkoop het, gooi het weg of recycleer het, naargelang de staat waarin het verkeert.

5/ Maak het leuk

Net omdat je poetsen en opruimen misschien niet zo leuk vindt, is het belangrijk om het zo leuk mogelijk te maken. Zet je favoriete album of playlist op, zing en dans luidkeels mee of vraag je kotgenoten om je te helpen. Het zijn slechts voorbeelden, maar het kan je helpen om een aangenamere tijd te hebben en het werk misschien wat sneller vooruit te laten gaan. Als je niet gemotiveerd bent, duurt het namelijk ook langer!

6/ Geef jezelf een beloning

Tot slot is het belangrijk om jezelf te verwennen. Je hebt jezelf enkele doelen opgelegd en als je die bereikt hebt, dan mag je jezelf er ook gewoon voor belonen. Het maakt niet uit of het klein of groot is, je hebt het gedaan! Doe wat leuks, eet iets wat je heel graag eet of ga wat leuks doen met vrienden. Als je klaar bent, is het tijd om even stoom af te blazen.

Zo! Met deze zes tips ben jij helemaal klaar voor de lenteschoonmaak. Voor je het weet, ziet je kot er weer helemaal netjes uit! Wij wensen je alvast veel succes toe met het opruimen. 🧹

Wil je meer tips voor studenten? Volg ons snel op TikTok!

Written by Shane R.

What do you think?