in ,

6 voordelen van werken als freelancer na je studies

@Pexels - Canva Studio

Als student studeer je met een doel voor ogen. Al dat harde werk van nu zal later zijn vruchten afwerpen. Maar heb je je al eens afgevraagd wat ‘later’ wel kan zijn? Wij willen je daar graag bij helpen. Daarom geeft Kotplanet je zo’n zes voordelen van werken als freelancer na je studies.

1/ Flexibiliteit

Een eerste voordeel van werken als freelancer is ongetwijfeld flexibiliteit. Als freelancer heb je de vrijheid om zelf je werktijden te bepalen. Je bent dus niet gebonden aan de traditionele ‘9-to-5’. Je kiest dus zelf of je nu liever ’s ochtends, ’s avonds of zelfs tijdens het weekend werkt. Dit helpt je dan ook weer om een betere balans tussen werk en privéleven te vinden.

2/ Verschillende projecten

Naast flexibele werktijden kan je ook verschillende projecten aannemen. Zo kom je in contact met meerdere sectoren en kan je je vaardigheden verbeteren en je kennis vergroten. Verschillende projecten bieden ook nieuwe uitdagingen en variatie, wat je kan helpen om gemotiveerd en zelfs geïnspireerd te blijven.

3/ Diverse werkomgevingen

Elke dag wegkwijnen op kantoor? Nee! Als freelancer kies je zelf je werkomgeving. Naargelang het project kan je voor jezelf uitmaken of je nu liever thuis of bij je klant werkt, maar evengoed in een koffiebar, in de natuur of in een co-workingspace. Kies vooral iets waar je je het meest productief en comfortabel voelt.

4/ Persoonlijke ontwikkeling

Werken als freelancer is een constante leerervaring. Nieuwe uitdagingen, zelfstandigheid en multitasking zijn slechts enkele factoren die je persoonlijke ontwikkeling zullen beïnvloeden. Deze zullen namelijk je probleemoplossende vaardigheden op proef stellen, je timemanagement verbeteren en je helpen om je werk beter te organiseren. Het zijn slechts enkele voorbeelden van hoe je als professional en als persoon kan groeien.

5/ Netwerkmogelijkheden

Wie als freelancer aan de slag gaat, komt ook in contact met verschillende klanten, collega’s en andere professionals uit diverse sectoren. Dat zorgt er niet enkel voor dat je werk aangenamer wordt, maar het biedt je ook de kans om je professionele netwerk uit te breiden. Nieuwe connecties kunnen er namelijk voor zorgen dat je nieuwe opdrachten kan binnenhalen, nieuwe samenwerkingen kan aangaan en mogelijks zelfs nieuwe groeimogelijkheden voor je carrière ontdekt.

6/ Hoger inkomen

Tot slot heb je als freelancer ook zelf de controle over je tarieven. Doorheen de tijd doe je ervaring op, groeit je reputatie en bouw je aan je portfolio. Hierdoor kan je je tarieven ook geleidelijk aan verhogen, wat kan resulteren in een potentieel hoger inkomen. Maar hou natuurlijk wel rekening met de kosten die je moet dragen.

Met deze zes voordelen hopen we je alvast een iets beter beeld gegeven te hebben van het werken als freelancer. Natuurlijk raden we studenten die interesse hebben om als freelancer aan de slag te gaan, om zich eerst goed te informeren. Zo kan je voor jezelf beter uitmaken wat je echt wilt en wat goed voor je lijkt.

Wil je meer voordelen voor studenten? Volg ons dan zeker op TikTok!

Written by Shane R.

What do you think?