in ,

7 tips om je waterverbruik op kot te verminderen

@Pexels - Kaboompics.com

Raak je ook in paniek over de energiecrisis die we doormaken? Wil je je graag jouw waterverbruik dus verminderen? Ook al betalen je ouders voor je kot (of niet), het is altijd ethischer en verantwoordelijker om voor je omgeving te zorgen. Hier zijn 7 dingen die je kan doen om je (warm)waterverbruik te verminderen. 

Water is een kostbaar goed dat bewaard moet worden. Door zuiniger en voorzichtiger te zijn, kan je de energierekening van je ouders (of van jezelf) verlagen. Hoe kan je dit doen? Door kleine, eenvoudige en effectieve acties die een verschil maken.

1/ Waterlekken vermijden 

Zorg ervoor dat alle kranen op je kot gesloten zijn. Vaak zijn ze niet volledig toe en ontsnapt er een paar druppels water in de gootsteen… 

Wist je dat? Volgens het Agence Parisienne du Climat komt een druppelende kraan overeen met 4 liter water per uur, ofwel 3m3 per jaar, ofwel 108 euro per jaar verspilling. 

Een van de belangrijkste bronnen van lekkage is het voortdurend doorspoelen van het toilet. Je kan dit gemakkelijk verhelpen door een loodgieter in te schakelen – als het probleem al lang bestaat – of door zelf de spoelklep bij te stellen.

2/ Neem een douche in plaats van een bad 

Een bad bevat veel meer water dan een douche. Het komt overeen met minstens 150-200 liter water. Een douche, zonder het water af te sluiten, staat gelijk aan ongeveer 60 liter water. En als je het water uitzet tijdens het inzepen, kan je 20 liter besparen. 

3/ Bespaar water in de douche

Koud water dat verloren gaat tegen de tijd dat je een douche neemt en dat het water warm wordt, kan gemakkelijk worden teruggewonnen. Je kan het bijvoorbeeld opvangen in een emmer en je planten ermee water geven. Je kan dit water ook delen met je familie of huisgenoten, zodat iedereen het kan gebruiken. 

4/ Regenwater opvangen

Je hebt er waarschijnlijk al van gehoord: regenwater opvangen is heel praktisch voor alle activiteiten waarbij drinkwater niet nodig is. Je kan het bijvoorbeeld gebruiken om je fiets, auto of huis schoon te maken. 

5/ Gebruik de vaatwasser alleen als hij vol zit

Een vaatwasser gebruikt 15 liter water. Dat is ongeveer twee tot drie keer minder dan afwassen met de hand. Dus het is de moeite waard om te wachten tot hij vol zit voordat je hem laat draaien. Je moet zuiniger zijn. 

6/ Gebruik 100% gerecycleerd papier 

Voor de productie van papier is er veel water nodig (vooral voor het bleekproces). Door een bruiner, meer gerecycleerd papier te kiezen, bespaar je 90% water en 50% energie. 

7/ Kies voor planten die minder water nodig hebben 

Er zijn een aantal planten die minder water nodig hebben dan andere. Kamerplanten, zoals vetplanten, hebben maximaal één keer per week water nodig en kunnen hun reserves aanspreken om zichzelf te voeden. Zoek uit wat elk van je planten nodig heeft om zo verantwoord mogelijk te zijn. 

Volg ons op Instagram en TikTok! Word ook lid van onze Facebookgroep voor meer tips, advies en humor!

Written by Julie Delcourt

Journaliste freelance - "Hâte-toi de bien vivre et songe que chaque jour est à lui seul une vie", Sénèque

What do you think?