TIPSWerken

Afstuderen in januari: deze stappen moet je nemen en hier kan je terecht

Studeer jij eindelijk af in januari? Proficiat! Nu is het tijd om de dingen serieus te nemen: dit is het begin van je professionele carrière. Weet je niet waar je moet beginnen? Kotplanet, het digitale medium gewijd aan studenten, overloopt de stappen die je moet nemen na je proclamatie. 

Afgestudeerd? Dat is goed nieuws? Nu denk je: ‘Ik ga even genieten van het feit dat ik niet meer moet studeren en dan een leuke job zoeken… Waarom niet! Maar let op: er zijn een aantal dingen die je nog moet doen voordat je je eerste sollicitatie verstuurt. 

1/ Inschrijven als werkzoekende 

Ja, het eerste dat je moet doen zodra je je diploma hebt, is je inschrijven als werkzoekende. Hoe doe je dit? Door contact op te nemen met de bevoegde organisatie van de regio waar je woont. 

  •  Forem voor Wallonië
  • Actiris voor Brussel 
  • VDAB voor Vlaanderen 
  • ADG voor de Duitstalige Gemeenschap

Je kan je bij deze organisaties ter plaatse of online via hun website inschrijven. Zodra je officieel ingeschreven bent als werkzoekende, begint de ‘beroepsinschakelingstijd’. 

Deze duurt 310 dagen (een jaar, alle zondagen niet meegerekend) en is eigenlijk de periode waarin je geen werkloosheidsuitkering kan ontvangen.

2/ Werkloosheidsuitkeringen

Zorg ervoor dat je alle acties die je onderneemt om te solliciteren, noteert, want je zal dit moeten bewijzen aan de RVA tijdens je 7e en 11e maand nadat je afgestudeerd bent, als je nog geen job gevonden hebt. Als die beoordeling negatief is, kan het zijn dat je achteraf geen werkloosheidsuitkering krijgt. Die kan je normaal ontvangen na die 310 dagen als aan de volgende voorwaarde is voldaan: je moet jonger zijn dan 25 jaar op het moment dat je de uitkering aanvraagt. 

Tijdens de beroepsinschakelingstijd ben je nog steeds afhankelijk van je ouders (als je nog geen 25 jaar bent). Zodra je je eerste job hebt, word je verantwoordelijk voor je eigen kosten, dat wil bijvoorbeeld ook zeggen dat je je eigen hospitalisatieverzekering moet afsluiten.

Daarvoor moet je je dus inschrijven bij een ziekenfonds (liberaal, christelijk, socialistisch, neutraal, andere verzekeraars…). Ontdek de voordelen van de verschillende verzekeringsmaatschappijen om de verzekeraar te vinden die het best bij jou past. 

3/ Betaalde vakantie 

Tenslotte moet je, zodra je aan het werk bent, bij de RVA en het HVW, de organisaties die verantwoordelijk zijn voor jouw betaald verlof, nagaan op welke soorten verlof je recht hebt, want tijdens je eerste werkjaar kan je niet profiteren van de 20 wettelijke vakantiedagen die in België bestaan.

Sinds 2012 heb je recht op een week vakantie zodra je drie maanden in hetzelfde kalenderjaar hebt gewerkt (dus van januari tot december). Deze drie maanden moeten niet opeenvolgend zijn en ze hoeven ook niet bij dezelfde werkgever te zijn. Dus, als je drie maanden hebt gewerkt, heb je recht op één week verlof. Hetzelfde geldt als je pas twee maanden werkt, maar in hetzelfde kalenderjaar al één maand voor een andere werkgever hebt gewerkt. 

Daarnaast geeft elke extra werkmaand recht op twee verlofdagen. Dit verlof wordt dan betaald door de werkgever, maar die maanden geven geen recht op dubbel vakantiegeld. Je krijgt je gewoon vakantiegeld. Wie meer vakantie wil, kan op de website van FOD Werkgelegenheid nagaan of hij of zij recht heeft op jeugd- of Europese vakantie. Je zal ook een aantal documenten moeten geven aan het HVW en de RVA. 

Volg ons op Instagram en TikTok!

Journaliste freelance - "Hâte-toi de bien vivre et songe que chaque jour est à lui seul une vie", Sénèque

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite