BlokGezondheidLIFESTYLE

5 tips om pijnlijke maandstonden en de blok te verzoenen

Je regels hebben is niet leuk, zeker niet als ze super pijnlijk zijn. Ze kunnen ons demotiveren, ons moe maken en het studieritme dat we besloten hebben en dat zo belangrijk is voor ons succes, verstoren. Daarom hebben we 5 handige tips bedacht om je te helpen door deze moeilijke te komen en toch nog een beetje productief te zijn. 

1/ Begin je blok iets vroeger

Hoewel ze pijnlijk kunnen zijn, zijn je regels een kans om meer naar je lichaam te leren luisteren. Het is een periode waarin we behoeften, emoties en moeilijkheden hebben die soms als een rollercoaster komen opdagen. Het is volkomen normaal om je slecht te voelen als je rode bloedcellen laag zijn en je ijzer verliest door bloedverlies. Het doel is niet om je lichaam op te jagen, maar om het te leren kennen en begrijpen. Daarom is het goed om vooruit te plannen. Je kan een paar dagen eerder beginnen met je blok zodat je het enkele dagen rustiger aan kan doen. Dit laat je toe om je schema wat te verlichten tijdens deze periode. 

2/ Stretch

Je maandstonden kunnen pijn in de onderrug veroorzaken. Soms kan het zelfs voelen alsof het overal pijn doet. Aarzel dus niet om één of twee keer per dag 15 of 20 minuten zachte stretching aan je planning toe te voegen om spanning los te laten, spieren te rekken en deze pijnen te verlichten. Pas op, het is belangrijk dat de stretching voorzichtig gebeurt. Er zijn veel video’s op Youtube te vinden van oefeningen die altijd toegankelijk zijn. Trek dus je leukste sportoutfit aan en let’s go

3/ Warmwaterkruik en kruidenthee

Naast pijnstillers zijn er enkele dingen die ons kunnen helpen om ons beter te voelen en ons daardoor beter te concentreren tijdens het studeren. De fantastische warmwaterkruik. Je kan het zo veel op je buik leggen als nodig. De afgegeven warmte helpt maagkrampen te verlichten. Dit is nog beter als je het combineert met een goede warme kruidenthee. Bepaalde planten en bloemen kunnen niet alleen helpen tegen de pijn, maar ook tegen de stress die onze maandstonden ons kunnen bezorgen. 

Omdat we de dingen niet half willen doen, volgt er hier een korte lijst van ingrediënten die je in je thee kan doen als je te lui bent om dat op te zoeken op het internet: gember (uitstekende ontstekingsremmer en pijnstiller), kurkuma (uitstekende ontstekingsremmer), kamille (verlicht spijsverteringsproblemen, kalmeert stress en angst), duizendblad (verzacht baarmoedersamentrekkingen en werkt relaxerend) of salie (verlicht pijn). Aarzel niet om al deze planten te mengen om een goede thee te maken. 

Kruidenthee is een goed alternatief voor koffie. Dat wordt tijdens de menstruatie afgeraden omdat het de opname van ijzer belemmert en de neiging heeft om ons uit te drogen.

4/ Essentiële oliën

Ze zijn geweldig om ons te verlichten, maar ook om ons op te peppen. Essentiële oliën hebben namelijk uitstekende krampstillende en ontstekingsremmende eigenschappen. Anderen geven ons dan weer energie. Aarzel dus niet om wat essentiële oliën te verspreiden in de kamer waar je studeert, afhankelijk van de behoefte die je voelt. 

Wij stellen bijvoorbeeld salie, dragon, anijs, gember, lavendel of kamille voor. Ze zijn allemaal verzachtend en krampstillend en kunnen ook soms op de pijnlijke plek worden aangebracht.  

Om vermoeidheid te bestrijden en meer energie te voelen, raden wij pepermunt of meer citrusachtige essentiële oliën aan, zoals sinaasappel, grapefruit of citroen.

5/ Eet zoet, maar niet te zoet 

Als je ongesteld bent, kan je verlangen naar suiker. Het dopamine-effect van deze voedingsmiddelen is welbekend, dus waarom zou je het jezelf moeilijk maken? Toch is het belangrijk om een evenwicht te bewaren en te proberen gezondere alternatieven te vinden om je te goed te doen voelen zonder je te buiten te gaan aan de slechte dingen. Als we geen tijd hebben om een super uitgebreid en gezond koekjesrecept te maken, kunnen we ons wenden tot andere eenvoudigere en snellere voedingsmiddelen of recepten om onze suikerhonger midden in de blok te stillen.

Volg ons zeker op Instagram en TikTok!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite