Het leven op kotTIPS

Eerste jaar op kot: vijf tips om je moeiteloos aan te passen aan je nieuwe leven samen met je kotgenoten

Het is zover, het nieuwe academiejaar is begonnen. Tijd om op kot te gaan want je woont een eindje weg van je universiteit. Je eerste jaar op kot en je voelt je wat gestrest? We geven je graag enkele tips om je volop te laten genieten van de beste jaren die het studentenleven te bieden heeft. Want geloof me, het kotleven is de mooiste tijd die je als student beleeft! 

1/ Versier je kot om een thuisgevoel te creëren

Zo wordt het je nieuwe veilige plekje. Maak het daarom gezellig met vertrouwde spulletjes van thuis. Dat maakt helpt, zeker als je uit het verre buitenland bent gekomen om in België te studeren. Als je heimwee hebt, zoals ik, kan dit helpen: hang bij voorkeur een muur dicht bij je bed vol met foto’s van je familie en vrienden. Na ieder avondje stappen hang je dan die muur verder vol met bioscoopkaartjes, museumtickets enzovoort. Zo creëer je al snel een wand vol nieuwe en oude herinneringen.

2/ Leg meteen contact met je nieuwe kotgenoten

Trek je niet verlegen terug op je kamer om er te gaan eten. Blijf er niet zitten en ga vanaf de eerste avond het gesprek aan met je nieuwe huisgenoten. Meestal zijn het studenten die, net als jij, het kotleven pas ontdekken. Jullie zullen één of meerdere jaren samen gaan leven, dus kunnen jullie maar beter met elkaar opschieten! Je zal al snel merken dat je die kleine momenten fijn vindt, ’s avonds gezellig aan tafel schuiven na een lange dag les, kletsend tot in de late uurtjes.  

3/ Hou rekening met de wensen van je kotgenoten

 Zet je muziek daarom niet te hard, zorg ervoor dat je vrienden niet tot twee uur ’s nachts blijven hangen, laat je afwas niet staan , ook niet in de gemeenschappelijke ruimte. Kotleven betekent vrijheid maar vergeet niet dat je niet alleen bent.

En omgekeerd geldt hetzelfde, als je merkt dat je huisgenoot al drie dagen zijn vuile spullen laat rondslingeren in de gemeenschappelijke ruimte aarzel dan niet om hem hierop aan te spreken. Jullie kunnen samen afspraken maken, bijvoorbeeld de huishoudelijke taken verdelen. 

4/ Zorg voor een goede planning: ga uit, maak plezier, maar denk ook aan studeren

Heel vaak is je eerste jaar op kot ook je eerste jaar op de universiteit (tenzij je, net zoals ik, je pas in het kotleven stort wanneer je aan je master begint). In ieder geval, geniet ervan! Nu je niet meer bij mama en papa woont, kun je lekker veel op stap en leuke mensen ontmoeten. Maar vergeet niet dat er ook gestudeerd moet worden. Hanteer daarom een planning. Ben je van het planmatige type, ga dan zo vanaf het begin te werk, door te kijken op welke avond(en) je wel of niet uit kunt gaan. En om je te motiveren aan de slag te gaan, zorg je voor een studeerplek waar het fijn is om meerdere uren per dag te vertoeven.

5/ Wie weet, misschien ontdek je je ware kookkunsten wel!

Op kot gaan betekent ook je eigen potje koken. Ook al keer je ieder weekend huiswaarts, het zou me verbazen mochten je ouders je voor een hele week eten meegeven. Het ideale moment om gerechten uit te proberen, als je dat al niet hebt gedaan. Weet je niet hoe je eraan moet beginnen, vraag dan je huisgenoten om raad! Samen koken brengt iedereen dichter bij elkaar. Ook hier kunnen jullie afspraken maken: deze avond kook jij, morgen is het de beurt aan iemand anders enzovoort. Na dit advies, nog een tip: avondjes waarop je gewoon lekker samen met je huisgenoten eet, zijn vaak de meest memorabele momenten

Ik hoop dat deze tips je zullen helpen om volop van je eerste jaar op kot te genieten. Ik wens je een geweldige start van het nieuwe academiejaar! 

Bekijk zeker onze Instagrampagina!

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite