in ,

Hoe combineer ik studies met werk en sociaal leven? 

@Pexels - Karolina Grabowska

De blok begint bijna, je kotgenoten vragen om mee uit te gaan, je baas blijft zeuren over je beschikbare uren van volgende week en zondag moet je op de koffie bij je oma. Een plaatsje in je agenda om te relaxen of om lessen in te halen, vind je niet. Je wilt het ene voor het andere niet opgeven en probeert dus te combineren. De drukke agenda wordt drukker en stress begint op te zetten. Uiteindelijk zal je toch keuzes moeten maken. Of is er toch een manier om de perfecte balans te vinden? 

1/ PLAN ALLES 

Een goed begin is het halve werk. Een planning maken, kan je leven aangenamer en makkelijker maken. Door alles op een rijtje te zetten, zal je je gedachten sneller op orde hebben! Wanneer je aan de planning begint, is het niet onbelangrijk om eerst je prioriteiten te stellen. Plan eerst de belangrijkste zaken in, zo weet je wat je nog voor de boeg hebt. Zet daarna de minder belangrijke dingen erin om wat te variëren en zorg dat je genoeg rust hebt. Ga dus snel naar de Hema en koop die mooie planagenda! 

2/ ‘NEE’ ZEGGEN KAN GEEN KWAAD 

Hoe groot de FOMO ook is, soms moet je eens ‘nee’ leren zeggen. Heb je een kotfeestje de dag voor een groot project, geef voorrang aan de belangrijke zaken en blijf thuis. Als je ‘nee’ tegen iemand zegt, heb je snel het gevoel dat je die persoon teleurstelt, maar je kan er ‘bakken’ tijd mee winnen. Iedereen heeft maar 24u in een dag, leer dus vaker dingen afwijzen als ze niet in je agenda passen. Het kan echt geen kwaad!

3/ EFFICIËNTE STUDIEMOMENTEN

Verdeel je tijd evenredig. Begin niet met studeren de avond voor een grote test, maar verspreid de hoeveelheid leerstof in enkele dagen. Door efficiënte en kortere momenten in te plannen om te studeren, komt er orde in je hoofd. Als je tijdens die studiemomenten zorgt voor de juiste setting en niet te veel afleiding, zal je merken dat de stress vanzelf vermindert.

4/ DE BOOG KAN NIET ALTIJD GESPANNEN ZIJN  

Jezelf beginnen te afzonderen van de buitenwereld moet zeker niet! Als je de juiste prioriteiten stelt en je merkt dat je alles op orde hebt, is er zeker tijd om stoom af te blazen. Even iets anders doen, zal je hoofd helemaal leegmaken. Je moet dus niet alle leuke feestjes of gezellige caféavonden schrappen uit je agenda, maar stel je prioriteiten. 

Je kan je studies dus zeker met je werk en je sociaal leven combineren. Het vraagt allemaal wat tijd en inspanning, maar door een goede planning te maken, zal je al wat meer rust hebben.

Volg ons op Instagram en TikTok! Word ook lid van onze Facebookgroep voor meer advies en tips.

Written by Anna Buntinx

What do you think?