StudiesTIPS

Hoe kan ik groepswerken leuk maken?

Groepswerken. Sommige studenten houden ervan, anderen zouden willen dat dit niet bestond. Toch ga je op de universiteit of hogeschool in groep moeten werken voor bepaalde vakken. Tot welke groep behoor jij? Als jij groepswerken ook niet leuk vindt, weet dat je niet alleen bent. Maar wist je dat een groepswerk toch leuk kan zijn? Kotplanet toont je 4 manieren om groepswerken leuker te maken.

1/ Geef elkaar ruimte

Een groepswerk vraagt veel tijd en samenwerking. Dit kan leiden tot kleine irritaties binnen de groep, omdat jullie zoveel tijd spenderen met elkaar. Het gevolg kan zijn dat er geen vlotte samenwerking meer is. Daarom is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen jouw privéleven en studentenleven. Maak van in het begin duidelijke afspraken, zodat iedereen op dezelfde golflengte zit. Net zoals in elke relatie, zowel vriendschappelijk als in een liefdesrelatie, moet je elkaar een beetje ruimte geven. Op die manier heb je ook tijd voor je eigen interesses en hobby’s. Ook zal je de tijd die je met de groep doorbrengt meer waarderen, dan als jullie elkaar elke dag zouden zien. 

Ben je een echte Antwerpenaar of denk je dat je de stad goed kent? Ontdek het nu dankzij de quiz van Kotplanet.

2/ Hou het leuk en dynamisch

Samenwerken met andere medestudenten die je misschien niet goed kent, kan voor sommigen een grote uitdaging zijn. Toch gaan jullie een aantal dagen of zelfs weken veel tijd met elkaar doorbrengen. Daarom is het belangrijk dat er een gezellige sfeer heerst binnen de groep. Kotplanet stelt voor om tijdens de eerste meeting elkaar beter te leren kennen aan de hand van een spel. Zo kunnen jullie het spel “2 leugens en 1 waarheid” spelen en moeten de andere groepsleden raden wat de waarheid is. Op die manier leren jullie elkaar kennen op een leuke manier. Verder kunnen jullie ook beslissen om af en toe eens een activiteit te doen die niets te maken heeft met het groepswerk, bijvoorbeeld samen een middagpauze eten of gaan bowlen.

3/ Afwisseling tussen online- en offline meetings

In je groep gaan er misschien groepsleden zijn die ver wonen. Het zal dus niet simpel zijn om elke dag een afspreekpunt te kiezen dat voor iedereen haalbaar is. Daarom is het zeker een goed idee om jullie meetings ook online te houden. Kotplanet kan je alvast een paar handige online tools geven, zoals Zoom, Microsoft Teams of Google Meet. Dit maakt je groepswerk ook een beetje leuker, omdat je afwisseling hebt. De groepsleden die ver wonen, hoeven niet vroeg op te staan om naar de vergadering te komen. Sommige studenten werken zelfs beter als ze in een bekende omgeving zijn. 

Ben je een toekomstige student, maar je weet niet echt hoe je het zal moeten aanpakken in het hoger onderwijs. Geen zorgen ! Kotplanet geeft je vijf survivaltips voor je eerste jaar aan de universiteit of hogeschool. 

4/ Zorg dat iedereen een duidelijke rol heeft

Iedereen mag eens in de schijnwerpers staan en dit kan je doen door alle groepsleden een rol te geven die het best bij hun past en waar ze het meest gaan schitteren. Met de Belbin-test kan iedereen onderzoeken welke van de 9 teamrollen het meest bij hun past. Dit is een goede manier om snel iedereen een rol te geven.  Zo ben je zeker dat iedereen een rol heeft gekregen die hij of zij gaat aankunnen, gezien de test gebaseerd is op je persoonlijkheid. Als iedereen een duidelijke rol heeft, dan gaan jullie veel effectiever werken. 

Volg ons op Instagram en TikTok voor meer tips, advies, fun en humor !

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite