in ,

Hoe kan je slagen op je stage?

@Pexels - Roxanne Minnish

Wanneer studenten stage lopen worden ze ondergedompeld in een compleet nieuwe wereld. Voor de meeste studenten loop je stage in het kader van een opleidingsonderdeel. Dankzij stage heb je een voorproefje van het echte werkleven. De vraag die je tijdens je stageperiode waarschijnlijk vaak stelt is: “Hoe kan je slagen op je stage?”. Kotplanet helpt je hierbij en geeft je daarom met plezier enkele tips.

1/ Studenten moeten proactief zijn als ze stage lopen

Wanneer je een stagiaire bent, is het niet altijd simpel om je meteen te integreren in de groep. Kotplanet weet dat heel goed. Als je daar verandering in wil brengen, raden we je toch aan om proactief te zijn. Door initiatief te nemen, gaan je collega’s zien dat je je best doet om je te integreren. Dit wordt echt gewaardeerd op de werkvloer. Bovendien is dit ook toffer voor jou, omdat je je minder alleen gaat voelen. Stage lopen is altijd leuker als je niet alleen dingen bijleert, maar ook nieuwe mensen leert kennen. Dit is alvast een antwoord op de vraag: “Hoe kan je slagen op je stage?”. 

2/ Een goede balans hebben tussen werkleven en privéleven

Om je te helpen met de vraag: “Hoe kan je slagen op je stage?”, is de volgende tip ook van belang. Het is belangrijk dat je een goede balans vindt tussen jouw werkleven en privéleven tijdens je stageperiode. Je weet wat ze zeggen: “Je studentenleven zijn de mooiste jaren van je leven”. Kotplanet vindt dit ook. Uiteraard willen we dat je een leuke en leerrijke stage-ervaring hebt, maar je moet ook tijd spenderen met je familie, vrienden of je moet ook tijd hebben voor je hobby’s. Als je enkel werkt, dan kan dit ook een invloed hebben op je humeur. Door die vaste routine word je misschien ook minder innovatief en creatief. Dus daarom is het belangrijk om een goed evenwicht te vinden.

Wil je assertiever zijn op je stage? Kotplanet toont je hoe je dat kan doen.

3/ Netwerken, netwerken…en nog eens netwerken 

Je stageplaats is de perfecte plaats om te netwerken, omdat je meestal samenwerkt met tal van mensen. Naast je stagementor en je collega’s, kom je misschien ook in contact met externe mensen. Dan kan je je professioneel netwerk uitbreiden, maar ook je carrièremogelijkheden verhogen. Zo toon je ook aan dat je goede professionele relaties kan opbouwen. En dit kan je vermelden in je stageverslag wanneer je de vraag – “Hoe kan je slagen op je stage?” – beantwoordt. 

4/  Tijdens je stageperiode is het belangrijk om de deadlines te respecteren en op tijd te zijn. 

Dit is misschien één van de meest vanzelfsprekende tips, maar het is nu eenmaal zo. Niemand houdt van laatkomers en nog minder van personen die de deadlines niet respecteren. Stel dat je door onvoorziene omstandigheden niet op tijd geraakt voor de meeting of de deadlines niet kunt halen, dan is het belangrijk om je stagementor of je collega’s te verwittigen. We garanderen je dat als je altijd te laat bent of je deadlines niet respecteert dat er een grote kans bestaat dat je niet slaagt op je stage. Dus hoe kan je slagen op je stage? Door op tijd te komen en je deadlines te respecteren.

Loop je binnenkort of nu stage? En je wil ervoor zorgen dat je een succesvolle stage loopt? Kotplanet helpt je hierbij en geeft je met plezier enkele tips.

Volg ons op Instagram voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

Written by Kotplanet

What do you think?