in ,

Hoe kan je slagen voor een mondeling examen?

@Pexels - Jessica Ticozzelli

Je hebt examens en je weet dat je ook mondelinge examens moet afleggen. Dan kan het zijn dat je jezelf de vraag stelt: “Hoe kan je slagen voor een mondeling examen?”. Geen zorgen, Kotplanet geeft je 4 tips die je zeker zullen helpen om te slagen op je eindexamen.

1/ Maak gebruik van je voorbereidingstijd en lees je examenvragen goed

Wanneer je een mondeling examen moet afleggen, krijg je meestal voorbereidingstijd voordat je het eindexamen voor de prof moet uitleggen. Toch krijg je maar maximaal een kwartier om de examenvragen te beantwoorden. Daarom stelt Kotplanet voor om niet je volledige cursus neer te schrijven, maar je te beperken tot de essentie. Dit is al één methode om de vraag – Hoe kan je slagen voor een mondeling examen? – te beantwoorden.

2/ Zeg meer tijdens het mondeling examen

Een andere tip om de vraag – Hoe kan je slagen voor een mondeling examen? – te beantwoorden, is om niet bang te zijn om meer te vertellen. Stel dat je ruime examenvragen krijgt van de prof, dan raadt Kotplanet je aan om zoveel te vertellen als je kan. Uiteraard is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat er een duidelijke link is tussen verschillende zaken. Zo kan de prof zien of je in staat bent om niet alleen de vraag te beantwoorden, maar of je ook het volledige verhaal kan vertellen. En vergeet zeker niet om voorbeelden te geven om iets te verduidelijken.

Mondelinge of schriftelijke examens, wat is beter? Kotplanet heeft gekozen en deelt het graag met jou!

3/ Wees zelfzeker en zeg “Ik ga slagen voor dit eindexamen

Kotplanet weet dat je zenuwachtig bent, maar de prof hoeft dat niet te weten. Daarom is het belangrijk om je examenvragen met genoeg zelfvertrouwen te beantwoorden. Probeer oogcontact met de prof te maken en let ook op je lichaamstaal. Dit zijn allemaal kleine zaken die ervoor zullen zorgen dat de vraag – Hoe kan je slagen voor een mondeling examen? – een fluitje van een cent wordt.

4/ Zeg niets als je het niet weet

Jammer genoeg kan het voorkomen dat je een vraag niet kan beantwoorden, begin dan niet te gokken. Soms verlies je meer punten door te doen alsof je het antwoord op een vraag weet. Focus je dan meer op de andere examenvragen en win er daar punten mee. Met deze methode maak je meer kans om de centrale vraag – Hoe kan je slagen voor een mondeling examen? – niet meer te zien als een onmogelijke vraag.

Je hebt morgen examen en wat je ook doet, lukt je niet om te slapen? Kotplanet geeft jou 4 tips om je te helpen!


Wil je zelf nog een leuk artikel schrijven dat betrekking heeft op het studentenleven? Ga dan snel naar onze website of stuur ons een berichtje op Instagram.

Written by Kotplanet

What do you think?