in ,

Hoe leer ik mijn leerstof het best vanbuiten?

@Pexels - R F Studio

We zitten momenteel middenin de examens en dan is het wel belangrijk dat je je leerstof vanbuiten kan leren. Weet je niet goed waar te beginnen of welke techniek het beste werkt voor jou? Kotplanet geeft je enkele tips! 

1/ Begrijp wat je leert 

Het is heel belangrijk om te begrijpen wat je leert. Stel je voor: je bent iets wiskundig aan het leren. Daar zullen waarschijnlijk heel wat formules bij komen kijken. Als je niet begrijpt waarvoor iedere formule gebruikt wordt, zal je gegarandeerd de formules ooit door elkaar slaan. 

En dat willen we niet natuurlijk. Probeer te zoeken naar het logische in het onlogische en maak er voor jezelf een spelletje van. Ook nog een tip: als je je formules vanbuiten kent, schrijf ze op je examen zodat je geen fouten kan maken omdat je uit stress niet meer weet hoe de formule wordt geschreven.

2/ Maak een kapstok

En daarmee bedoel ik niet dat je naar de Ikea moet rijden om een kapstok om je gedachten te verzetten… 

Je maakt dus best een kapstok van je leerstof. Schrijf alle titels en tussentitels op en zeg luidop, zonder te kijken naar je cursus, wat erbij hoort. Zo krijg je een globaal overzicht van je volledige cursus.

2/ Lezen, afdekken, luidop zeggen, schrijven

Dit is voor mij de beste techniek. Misschien moet je het ook eens proberen als je ten einde raad bent. Ik leg het hier even uit! 

Nadat ik een samenvatting heb gemaakt (meestal doe ik dat tijdens het academiejaar, maar het kan ook wel eens voorvallen dat ik dat nog snel snel in de blok moet doen), lees ik blokje leerstof per blokje leerstof en dek het iedere keer af nadat ik het gelezen heb. Daarna zeg ik het luidop tegen mezelf en schrijf ik het neer op een kladblad. 

Natuurlijk controleer ik dat nog eens achteraf! Dit werkt voor mij het best.

3/ Laatste, allerlaatste tip

Als het niet lukt, kan je nog één iets proberen: je cursus onder je kussen leggen. Je weet maar nooit… 

Laat ons weten op Instagram en/of TikTok of het gelukt is! Succes.

What do you think?