in , ,

Hoe maak je een takenlijst op kot?

@Pexels- Cottonbro

Op kot zitten is een godsgeschenk maar om ruzies te voorkomen, moet je soms enkele eenvoudige regels opstellen. Hier zijn mijn tips voor het maken van een chille takenlijst om je jaren op kot optimaal te laten verlopen.

Stap 1: doe het samen

Voordat er iets concreets wordt gemaakt, is het belangrijk dat iedereen er is om zijn mening te geven. Iemand uitsluiten kan voor spanningen zorgen en dat is nu net wat de takenlijst wil voorkomen. Kies dus een geschikt moment wanneer iedereen bij kan zijn. 

Stap 2: de basis

Het spreekt vanzelf dat er op kot een aantal basisregels moeten worden vastgelegd, zoals je eigen afwas doen of het vuilnis buiten zetten als je aan de beurt bent (een overzicht van de taken kan trouwens aan deze takenlijst worden toegevoegd). Deze regels lijken misschien voor de hand liggend, maar ze opschrijven kan geen kwaad en helpt om dingen op een rijtje te zetten.

Stap 3: minder evidente regels

Soms gelden er op kot minder gebruikelijke regels (het delen van de koelkast is bijvoorbeeld niet altijd overal hetzelfde). Het is belangrijk om oog te hebben voor deze details die specifiek zijn voor je kot, om nadien een regel te kunnen opstellen, mocht het nodig zijn. Het kan ook gebeuren dat er halverwege het jaar een regel toegevoegd moet worden. Leg deze regel schriftelijk vast, zolang iedereen akkoord gaat uiteraard. 

Stap 4: maak het allemaal wat speelser

Tot nu toe ziet de takenlijst er zeer serieus uit. Om te voorkomen dat het iets vervelends krijgt, geef je de lijst een naam en voeg je een paar onnozele regels toe (bijvoorbeeld: Laura mag niet van 22.56 tot 23.47 uur naar Justin Bieber luisteren). Op die manier zal het lijstje minder streng overkomen.

Kleine verduidelijking: een takenlijst op kot is niet verplicht en het kan ook mondeling worden gedaan. Alles kan goed verlopen zonder lijst als iedereen zijn steentje bijdraagt. Ieder kot is weer anders, met eigen wensen en behoeften!

Vind meerdere tips op Instagram!

Written by Fiorile M.

What do you think?