in , ,

Hoe overleef je het schrijven van je bachelorproef of thesis deze zomer?

Aaah, de bachelorproef of thesis… Alleen al het lezen van die woorden kan je hart sneller doen kloppen, je het koude zweet doen uitbreken of zelfs naar lucht doen happen. Maar dat heb je altijd al geweten. Deze taak is de laatste en onvermijdelijke stap naar de datgene waar je voor vecht: een diploma! Je hebt alle tips gekregen over hoe je dag voor een examen moet studeren, maar dit is anders… Wat een paar jaar geleden een vage, verre gedachte leek, komt nu veel sneller in je leven dan je had verwacht. Veel studenten, ook jij, zijn zo onvoorbereid dat ze zich aan het einde van het laatste jaar bevinden, de zomer al in volle gang is en de bachelorproef nog lang niet af is. Gelukkig is Kotplanet er om je te helpen!

Ik moet nog zoveel doen… 

Gewoon ademen! Het heeft geen zin om in paniek te raken. Ja, je moet nog 30 pagina’s schrijven. Ja, je hebt nog niets eens alle bronnen gecodeerd. Ja, je begrijpt nog steeds niet welk computerprogramma je moet gebruiken. Ja, jij en je promotor komen niet zo goed overeen. Je weet dit allemaal al. Probeer niet te denken aan alle dingen die je nog moet doen. Je kan het toch niet in één dag inhalen. Dus, verdeel je werk in kleinere blokken. Wij raden je aan om een blad papier te nemen en elke gedetailleerde stap van het werk dat je moet doen, op te schrijven. Dit zal je helpen om gemotiveerd te raken of blijven! Op die manier kan je al je werk visualiseren, maar ook heb je een precies idee van elke kleine taak die je naar je einddoel zal leiden. Zo weet je ook waar je moet beginnen. Vaak is dit het grote probleem waar studenten mee te maken krijgen. 

Het is zonnig, het is warm… 

Het is zomer… Dat is de tijd voor barbecues met vrienden, wandelingen en luieren in de zon. Natuurlijk is het niet altijd gemakkelijk om enkele uren aan je bureau te zitten en je te concentreren op het schrijven van je bachelorproef of thesis als er de zomer in volle gang is en er zoveel activiteiten zijn om uit te kiezen. In deze cruciale periode is het belangrijk dat je het juiste evenwicht vindt tussen zomeractiviteiten en werktijd. Je kan dit doen door elke activiteit (een snel hapje met vrienden, een dagje aan zee of een fietstocht) te beschouwen als een beloning voor het voltooien van een van de taken die je in de vorige tip voor jezelf hebt vastgelegd. Het is belangrijk om het beste uit je zomer te halen en alles te combineren (inclusief eventuele vakantiejob) en toch genoeg ruimte te geven aan het schrijven van je bachelorproef of thesis. Dit beloningssysteem kan je helpen om motivatie te krijgen tijdens de zomer, maar ook het hele jaar door. 

Ik kan niet ontspannen. 

Het is mogelijk dat je heel veel stress krijgt tijdens het schrijven van je bachelorproef of thesis en dat je er al je tijd aan besteedt. Het klopt dat wanneer je meer dan één ding aan je hoofd hebt, het moeilijk is om een stap terug te doen en de dingen in perspectief te zien. Wat vandaag een onoverkomelijke berg lijkt, zal over een paar jaar slechts een onaangename herinnering of misschien zelfs een positieve. Natuurlijk, als je er middenin zit, zoals ze zeggen, kan het heel moeilijk zijn om aan iets anders te denken. Ten eerste: weet dat je recht hebt om je overweldigd te voelen. Je hebt het niet gemakkelijk in je academische carrière. Ten tweede: neem de tijd om te gaan zitten en zeg tegen jezelf dat hoewel dit belangrijk is en je het goed wil doen, je je mentale gezondheid niet in gevaar mag brengen. Doe je best zonder jezelf te veel onder druk te zetten. Er staat veel op het spel, maar het mag geen zaak van levend of dood worden. Vergeet niet om tijd voor jezelf te nemen en de dingen te doen waar je van houdt, zodat je met een helder hoofd weer achter je computer kan kruipen. 

Een gezond dieet en voldoende slaap zijn in deze periode bondgenoten om geconcentreerd te blijven, maar wees er niet te streng in. Vergeet ook niet om te genieten. Kotplanet hoopt dat je wat moed hebt gekregen en we hopen dat je de nodige motivatie vindt om deze zomer je bachelorproef of thesis te schrijven. 

Volg ons op Instagram en TikTok! Word ook lid van onze Facebookgroep voor meer tips, advies en humor!

Written by Pauline D.

What do you think?