Het leven op kotLeven in groepTIPS

Hoe schiet je goed op met je kotgenoten?

Je trekt in je nieuwe kot, in september? Je kijkt er echt naar uit om naar je eigen plekje te kunnen gaan maar je bent een beetje bang om je huisgenoten te ontmoeten? Geen nood, ik zal je wat tips geven. Zo zal alles prima verlopen met je huisgenoten bij de start van het nieuwe academiejaar. Ik beloof je dat je volop zal genieten om op je eigen benen te staan! 

1/ Stem met je kotgenoten af om ’s avonds iets lekkers klaar te maken

Is er een gemeenschappelijke ruimte die groot genoeg is voor iedereen, aarzel dan niet om bij je huisgenoten aan te kloppen en een datum te prikken om samen een doordeweeks avondmaal op tafel te toveren. Spaghetti bolognese, paella, pitabroodjes, raclette ? Gezellig tafelen zorgt ervoor dat je makkelijker contact legt met je nieuwe kotgenoten. En zoals je wel weet maakt lekker eten en drinken de tongen los. Perfect om het ijs te breken bij een eerste kennismaking. 

2/ Maak een weekoverzicht van de huishoudelijke taken

Een goede sfeer is belangrijk. Daarom mogen de huishoudelijke taken niet verwaarloosd worden. Het zijn immers niet langer mama of papa die je vuilnis buiten zetten of de vaatwasser inruimen. Hier is het aan jou om verantwoordelijkheid te nemen. Maar, let op, je bent niet alleen. Maak samen met je huisgenoten een overzicht met bijvoorbeeld de weken voor de eerste periode van vier maanden. Lijst dan de taken op met ernaast de naam van de wekelijkse verantwoordelijke kotgenoot. Op die manier worden de taken eerlijk verdeeld. Kleine tip: zorg voor een vast budget voor toiletpapier en sponsen. Zo kom je nooit zonder te zitten en hoeft niemand zich er druk om te maken.

3/ Organiseer een activiteit

Samen eten is fijn maar je wil verder de band versterken met je kotgenoten en ze nog beter leren kennen? Hier een paar ideeën om samen leuke dingen te doen:

Een terrasje pakken in de septemberzon, beter kan niet!

– Samen uit de bol gaan op een studentenfeestje om het nachtleven van je stad te ontdekken.

Middagwandeling door de stad maken om leuke plekjes te ontdekken om te eten, te relaxen.

– Samen gaan shoppen om de gemeenschappelijke ruimte samen in te richten .

– Samen een spelletje doen zoals Time’s Up/Uno / enzovoort.

4/ Voeg je huisgenoten toe op social media

Voeg ze tijdens het avondeten toe op Facebook of Instagram en maak een groep aan om het hele jaar door goed met elkaar te kunnen communiceren. Superhandig als je weer eens je sleutels bent vergeten en jezelf hebt buitengesloten of als de huisbaas onverwacht langskomt en je nog snel snel de afwas ergens moet zien kwijt te raken. Door een kort berichtje te sturen ter waarschuwing kun je jezelf voor veel ongemak behoeden en net als buren zijn huisgenoten zeer behulpzaam en vaak gul als je goed met ze omgaat.

5/ Toon respect voor je kotgenoten

Laatste punt, hou vooral in het achterhoofd dat je bepaalde regels moet respecteren om goed met je huisgenoten op te kunnen schieten. Vertel altijd van tevoren als je vrienden bij jou komen logeren. Vaak stoort het niet. Maar stel je voor dat een van je huisgenoten de volgende dag een examen heeft, dan zou die persoon waarschijnlijk erg boos zijn als hij hoort dat er in de gemeenschappelijke ruimte een feestje aan de gang is. Hetzelfde geldt voor muziek: als je gewend bent om onder de douche uit volle borst mee te zingen, kan je huisgenoot die volop in de examens zit daar last van hebben. De kamers liggen vaak dicht bij elkaar en de muren zijn dun. Hou daar dus rekening mee. 😉

Bekijk onze tips ook op Instagram!

Stagiaire chez Kotplanet

What's your reaction?

Related Posts

Load More Posts Loading...No more posts.
Une petite notification ? OK Pas tout de suite