in , , ,

Kan ik een studentenjob en de examens combineren?

Het lijkt moeilijk om deze vraag te beantwoorden, maar het antwoord ligt eigenlijk voor de hand: ja, het is mogelijk! Je hebt wel een portie wilskracht en organisatie nodig, maar Kotplanet heeft daar ervaring mee. Op het eerste gezicht lijkt het niet gemakkelijk om een studentenjob toe te zeggen tijdens de blok en/of examenperiode. Je vraagt jezelf constant af of je genoeg tijd zal hebben om je voor te bereiden, of je te moe zal zijn, of je een paar examens zal moeten opofferen om je job te behouden… Vooral als je een drukke agenda hebt. Is het ook mogelijk om studeren te combineren met een studentenjob zonder kostbare uren slaap op te offeren? 

Geen paniek, veel studenten hebben dit meegemaakt – een studentenjob tijdens de blok en tijdens het semester – en het ging allemaal goed. Als je het wil, kan je het. Maar hoe? Kotplanet, het digitale medium voor studenten, zal het je tonen. 

1/ De volharding

Ten eerste, de volharding. Ja, ik weet het, het klinkt een beetje afgezaagd, maar het is wel belangrijk! Bereid zijn om het beste van jezelf te geven, is de eerste stap. Met een beetje doorzettingsvermogen kan je veel dingen doen en alles zonder problemen doorstaan. En datzelfde vermogen zal je tot het einde toe helpen. Dwing jezelf om elke dag na je werk (of voor je werk) een paar bladzijden te studeren en/of een paar oefeningen te doen. Zo kan je beetje bij beetje vooruitgang boeken. Je kan ook een aantal bladzijden van je cursus herlezen tijdens je werkpauzes. 

2/ De organisatie

Als volgende, en dit is misschien wel het belangrijkste punt, heb je organisatie. Als je niet weet waar je moet beginnen, hoe je moet beginnen of hoe ver je kan gaan op een dag, dan moet je een planning maken. Deze planning hangt volledig af van het aantal pagina’s die je moet studeren, de oefeningen die je moet maken of hoe moeilijk je je cursus vindt. Je kan je eigen schema maken of een app zoals Todait gebruiken. Daarmee kan je je lessen indelen op basis van het aantal dagen dat je moet studeren (als je 100 pagina’s moet studeren in 5 dagen, verdeelt de app het werk in 20 pagina’s per dag). Dus, in plaats van in één keer 300 pagina’s te bestuderen, ga je in je eigen tempo studeren en moet je maar een handvol pagina’s per dag zien te doen. 

3/ De kalmte

Als laatste, wees kalm. Werken of studeren onder constante stress is niet nuttig, zeker niet voor je geheugen. Drink veel water, neem pauzes tijdens het studeren, slaap voldoende – je hebt het echt nodig! – en blijf vertrouwen in je capaciteiten. Je gezondheid komt altijd op de eerste plaats. Studeren moet een prioriteit zijn, maar je mag er niet ziek van worden. Maar, als je daarentegen denkt dat je tijdens je examens een pauze nodig hebt van je werk, neem dan ook deze beslissing rustig. Anticipeer op je tijdelijke werkonderbreking en je zal weinig gevolgen zien voor je studentenbudget.

Kortom: organiseer alles vooraf, plan je hoofdstukken (handmatig of via een app), zorg en geloof in jezelf! Kotplanet gelooft er alleszins in!

Volg ons op Instagram en TikTok!

Written by Lisa B.

What do you think?