in ,

Kies ik voor e-sports als studierichting?

@Pexels - RDNE Stock Project

Hou je van gamen? Misschien heb je je al wel eens afgevraagd of je hier ook wat mee kan doen binnen je opleiding en later op de arbeidsmarkt. Goed nieuws! Het kan zeker, dus lees even verder, want Kotplanet vertelt jou meer over e-sports als studierichting.

Ben je op zoek coole multiplayer games? Check dan zeker onze zes free-to-play consolegames voor een leuke gameavond met vrienden!

Wat is e-sports?

E-sports – voluit: electronic sports – verwijst naar het spelen van competitieve videogames (of game modes) op professioneel niveau. Getalenteerde gamers en teams nemen het in diverse competities en toernooien tegen elkaar op met vaak grote prijzenpotten ter beloning. Strategie, vaardigheid, teamwork en communicatie zijn factoren die hierbij van groot belang zijn. Het fenomeen heeft de laatste jaren een sterke opmars doorgemaakt, waarbij de vele grote evenementen, sponsormogelijkheden en zelfs de carrièremogelijkheden meteen in het oog sprongen.

Deze carrièremogelijkheden vertalen zich ook steeds meer in studierichtingen in het hoger onderwijs. Zo kan je onder meer terecht bij de hogescholen Howest, PXL en Thomas More voor een e-sports gerelateerde opleiding. Twijfel je of dit wat voor jou is? Wij helpen jou even verder.

1/ Passie en interesse

Voor studenten die vaak gamen en dit graag doen, is de keuze voor e-sports als studierichting haast een no-brainer. Het biedt je namelijk de kans om van je hobby je beroep te maken en er dus geld mee te verdienen. Op deze manier kan je je kennis en vaardigheden binnen deze sector verder ontwikkelen. Jouw passie en oprechte interesse in de industrie zorgen ervoor dat je meer gemotiveerd zal zijn, wat je automatisch ook meer plezier zal bezorgen tijdens jouw studentenleven.

2/ Booming business

De laatste jaren kende de e-sports industrie een serieuze opmars. Het is inmiddels een miljardenindustrie geworden en het groeit nog volop. Deze groei betekent ook dat er talloze carrièremogelijkheden zijn binnen de sector. E-sports is namelijk meer dan enkel gamen. Je kan er onder meer aan e-sports management en coaching doen, maar even goed evenementen organiseren en er als marketeer aan de slag gaan.

3/ Professionalisering van e-sports

De grote groei van de e-sports industrie en de talloze carrièremogelijkheden die de sector te bieden heeft, zorgt ook voor een groei in de vraag naar professionele en goed opgeleide personen. Dit biedt jou dan weer de kans om via een studierichting binnen e-sports jezelf te onderscheiden van anderen. Zo heb je ook meteen een grotere slaagkans in deze competitieve sector. Natuurlijk zal je niet de enige professional zijn, maar dit helpt jou om je professioneel netwerk verder uit te breiden.

Ten slotte willen we je nog een kleine tip meegeven. Als je ervoor kiest om een studierichting binnen e-sports te volgen, beperk je dan niet enkel tot schoolwerk. Neem ook zeker deel aan e-sports gerelateerde activiteiten buiten de schoolmuren. Zo ben je meer betrokken bij de sector, doe je extra ervaring op en breid je ook je netwerk verder uit. Dit zal dan weer goed van pas komen in je zoektocht naar een job. Veel succes en vooral ook veel plezier!

Volg ons op Instagram voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

Written by Shane R.

What do you think?