in ,

Mijn kotgenoten hebben geen examens, wat kan ik doen?

@Pexels - Karolina Grabowska

Samen op kot zitten heeft zijn voor- en nadelen. Waar je misschien niet meteen aan denkt, is het feit dat niet alle huisgenoten in het eerste jaar hoger onderwijs zitten. Sommigen hoeven dan ook niet te studeren voor examens. Een rustige examenperiode op kot samen met kotgenoten die geen examens hebben, kan dat? Natuurlijk wel! 

Het is zover, de blok zit erop. Je maakt je klaar om eindelijk je examens af te leggen terwijl je op kot bent, maar niet alle huisgenoten hebben examens? Geen paniek, je moet alleen even wat zaken duidelijk maken. Daarna zal je in een aangename omgeving kunnen studeren.

1/ Praat met de betrokken kotgenoten

In de eerste plaats, als er op hetzelfde kot meerdere studenten examen doen (en ook als je alleen bent), is het essentieel om de belangrijkste betrokkenen te informeren: kotgenoten die geen examen afleggen. Zeg dat je een rustige studieomgeving nodig hebt en dat het hier gaat om de rust en het respect tegenover anderen. Zeg het uitdrukkelijk en laat er geen misverstand over bestaan: geen luidruchtige feestjes tot diep in de nacht en geen keiharde muziek ’s ochtends vroeg. Verjaardagsfeestjes en karaokes kunnen worden uitgesteld tot het einde van januari. 

Door die dingen meteen duidelijk te stellen, laat je je kotgenoten weten hoe belangrijk het voor je is om je examens succesvol af te leggen. Ze zullen je dat wel gunnen.

Hetzelfde geldt als je huisgenoten overdag kabaal gaan maken (we weten allemaal maar al te goed dat een examenperiode niet het moment is om een fotolijstje aan de muur te spijkeren of om op je bed te gaan springen en uit volle borst te zingen). Niet erg, je kotgenoten zijn ook maar mensen. Neem het hen niet kwalijk, maar confronteer ze er rechtstreeks mee en vraag ze het niet meer te doen of het stilletjes te doen. Zo kun je je blijven concentreren terwijl je studeert. Op die manier raak je je frustratie meteen kwijt en blijft de sfeer sereen en kalm. Je hebt al genoeg stress om mee te dealen, maak het voor jezelf niet nog moeilijker.

2/ Een compromis vinden

Wanneer je daarentegen kotgenoten hebt die wat moeilijker zijn, kan je altijd een compromis maken: ga een paar keer studeren in de bibliotheek of bij een studiemaatje thuis. Je huisgenoten kunnen dan lekker chillen in de gemeenschappelijke ruimte en lawaai maken zoveel ze willen. In ruil daarvoor kan je, als je op kot bent, vragen of ze een inspanning willen doen om je niet te veel te storen wanneer je aan het studeren bent.

En als je goed kan opschieten met je kotgenoten die geen examens hebben, vraag je ze om je de dag voor het examen te helpen alles door te nemen! Deze studiesfeer zal je motiveren en dan zal je ook productiever zijn. Zo ontstaat een echt gevoel van wederzijdse steun waardoor het doornemen van je leerstof nog vlotter zal verlopen.

Als je het niet op een akkoordje kunt gooien met je huisgenoten, kun je altijd nog gaan studeren in de daarvoor bestemde ruimten, of je keert gewoon terug naar huis. Het zou jammer zijn mocht je samen geen oplossing vinden, wat je studie zou verpesten en je kans op slagen zou bemoeilijken!

Vind ons op Instagram!

Written by Julie Delcourt

Journaliste freelance - "Hâte-toi de bien vivre et songe que chaque jour est à lui seul une vie", Sénèque

What do you think?