in ,

Omgaan met conflicten en meningsverschillen over gender, hoe doe ik dat?

@Pexels - Engin Akyurt

Gender, het is een term die niet meer weg te denken valt in onze maatschappij. Gender verwijst naar culturele en psychologische kenmerken die met een geslacht in verband worden gebracht. Maar niet iedereen is het eens met hoe deze kenmerken worden ingevuld. Hoe ga je daar dan het best mee om?

Je kent het vast wel, je gaat op café met je vrienden en geen enkel onderwerp lijkt onbespreekbaar te zijn. Dan heb je het vast ook al meegemaakt dat jullie vriendengroep het over gender heeft en dat jullie niet allemaal dezelfde mening hebben.

Voel je je niet zo lekker in je vel? Bekijk hier dan zeker waar je terecht kan

“Heel dat gedoe over die voornaamwoorden, ik snap het niet.”

De voornaamwoorden, vaak het eerste puntje waar kritiek op valt wanneer het over gender in de hedendaagse tijd gaat. Het is een actueel onderwerp waar toch heel wat mensen moeilijkheden bij blijken te hebben. Heel vaak zijn dit mensen die het wat lastiger vinden om zich aan te passen van een traditioneel leven naar het leven nu.

Het is dan ook niet makkelijk om deze mensen te overtuigen van jouw standpunten hieromtrent, maar wat vaak wel blijkt te helpen is hun aanraden tot het lezen van een boek of het kijken van een serie waarin dit onderwerp wordt aangekaart. Door plezier en vrije tijd te combineren met zwaardere onderwerpen zullen deze mensen op den duur ook gewend raken aan deze aanpassingen in de maatschappij.

Genderongelijkheid

Ondanks dat er toch meer organisaties achter de gelijkheid tussen man en vrouw staan, blijft ook dit een belangrijk actueel punt in onze maatschappij. Vrouwen worden nog steeds minder betaald dan mannen en heel wat mensen denken nog steeds traditioneel als het gaat over het gezin.

Heel vaak hangt die traditionele manier van denken samen met de opvoeding dat deze persoon heeft gehad. Dat is heel moeilijk te doorbreken, maar door met de juiste peers om te gaan kan dat idee wijzigen. Het is dan ook zeker niet erg om zo’n mensen aan te spreken over hun manier van denken, als dat op een beleefde en vooruitstrevende manier gebeurt.

Meningsverschillen over transpersonen

Een ander punt waar heel wat mensen over struikelen zijn transpersonen. Dat zijn mensen die een genderidentiteit of genderexpressie hebben die niet bij hun biologische geslacht horen. Het is een delicaat onderwerp om over te praten wanneer je zelf nooit met deze gevoelens hebt geworsteld, dus daarom is het in de eerste stap ook heel belangrijk om jezelf daarover te informeren alvorens er met mensen over te discussiëren.

Het standpunt dat heel vaak boven wordt gehaald is dat mensen niet snappen hoe transpersonen denken en wat voor probleem dat met zich meedraagt. Daaromtrent zijn genoeg bronnen over terug te vinden waarbij jij jezelf kan bijscholen en zo je vrienden ook. Want hierbij is de juiste informatie heel belangrijk zodat je geen desinformatie verspreidt waardoor er misverstanden ontstaan binnen dat onderwerp.

Gender blijft hoe dan ook een gevoelig onderwerp binnen de maatschappij en ondanks dat we beetje bij beetje de juiste kant aan het opgaan blijft het belangrijk om dit onderwerp niet enkel bespreekbaar te maken bij naasten, maar ook op het werk. Het is dus helemaal niet slecht om in een opbouwende discussie te gaan hieromtrent. We kunnen dat enkel maar aanprijzen als daarin geen haat naar andere personen wordt aangemoedigd.

Volg ons op Instagram voor meer Kotplanet-nieuwtjes!

Written by Widmer Van Der Bruggen

Enthousiaste student in Gent die nog steeds verbaasd blijft van wat het studentenleven te bieden heeft!

What do you think?