in ,

Starten met een nieuwe opleiding in februari, hoe doe ik dat?

@Pexels - R F Studio

De meeste studenten starten een opleiding in september, maar, door verschillende redenen kan het zijn dat jij start in februari. Misschien startte jij in september in een bepaalde opleiding, maar is die toch niets voor jou. Het kan ook zijn dat je gewoon een late beslisser bent. Kotplanet geeft je enkele tips om de start in februari voor jou gemakkelijker te maken!

1/ Hoe pak ik het aan? 

Je voelt je niet goed in je opleiding en je wil veranderen. Dat kan! In februari starten aan een nieuwe opleiding is al lang geen taboe of rariteit meer. 

Wat wil je wel studeren? Dit is een belangrijke vraag om jezelf te stellen. Ik denk dat je niet graag nog een tweede keer verkeerd kiest (en je ouders zullen ook blij zijn dat je iets hebt gevonden dat je wel leuk vindt, dat ze niet dubbel moeten betalen ;)) 

Daarna kan je eventueel een gesprek aanvragen met de trajectbegeleider van de opleiding die je hebt gekozen. Hij of zij zal je zeker verder kunnen helpen in de chaos die jij zeker zal voelen. Zij stellen je gerust en proberen je te helpen zo goed als ze kunnen.

2/ Is er een verschil met starten in september? 

Als je in september start aan een gewone bacheloropleiding van 3 jaar, zal je daar, normaal gezien, 3 jaar over doen om dat af te ronden. Meestal, bij een ‘februaristarter’, zijn er 7 semesters voorzien om de bachelor tot een goed einde te brengen. Je behaalt je diploma dus een half jaartje later. 

Heb je al een diploma of heb je al in het werkveld gestaan? Dan kan het zijn dat je door vrijstellingen de opleiding in een kortere periode kan afronden. 

Je kan ook een speciaal traject afgaan als dat bij de opleiding hoort. Sommige opleidingen, zoals graduaten, duren maar een jaar of een jaar en een half.

3/ Krijg ik extra hulp? 

Binnen dezelfde hogeschool of universiteit van opleiding veranderen, is over het algemeen gemakkelijker dan veranderen naar een ander instituut. Ze kennen je daar al en je bent daar al ingeschreven. Heel veel moeilijkheden kunnen er dan niet meer op je pad komen. 

In sommige scholen, zoals in Thomas More, zijn er onthaaldagen voor ‘februaristarters‘ in de eerste week van het tweede semester. Op deze manier ben jij al meer mee en is het gemakkelijker om in je nieuwe opleiding te rollen.

4/ Handige tips

  1. Maak snel vrienden en het is mooi meegenomen als die vrienden al bezig zijn vanaf september. Zij kunnen jou tips geven, want ze hebben de vakken die jij nu zal krijgen al afgelegd. 
  2. Als je in februari verandert van richting, verlies je ook geen studiepunten en dat is mooi meegenomen. 

In februari starten aan een nieuwe opleiding is dus helemaal niet moeilijk. Je moet gewoon openstaan voor nieuwe vriendschappen en voor het feit dat geen enkel semester er logisch zal uitzien. Maar dat kan jij! Daar zijn wij zeker van. 

Volg ons op Instagram en TikTok!

Bronnen:

  • https://www.hln.be/aalst/108-februaristarters-op-hogescholen~a90d650d/
  • https://www.thomasmore.be/site/starten-februari
  • https://www.arteveldehogeschool.be/bij-ons-studeren/begeleiding-op-maat/trajecten-op-maat/starten-februari
  • https://www.hogent.be/student/starten-in-februari/

What do you think?